Kahden vahvan tukijalan monipuolinen kunta

Timo Kurula

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vieraili syyskuussa Kittilässä. Kuntapäättäjiä ja Levin Matkailun edustusta kokoontui kunnantalolle esittelemään ministerille Kittilää. Ministeri totesi Kittilän olevan mielenkiintoinen kohde juuri hänelle – hänen salkkuunsa kuuluvat matkailu ja kaivostoiminta. Lintilä muistutti, että matkailu on Suomen nopeimmin kasvava toimiala. Yhteinen Pohjoismaiden matkailustrategia onkin suunnitteilla tukemaan kasvavaa aasialaisten matkailua Pohjoismaissa.

Suomen vetovoima matkailukohteena kasvaa. Levi on palveluineen koko maailmassa ainutlaatuinen kohde napapiirin yläpuolella. Levin Matkailun toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi kuvaili ministeri Lintilälle, kuinka elämme suurkaupunkilaisen mielestä luksuksen keskellä: täällä näkyy tähdet, saa hengittää raikasta, puhdasta ilmaa. Ennen matkailussa poistyöntäviksi ominaisuuksiksi mielletyt kylmyys, pimeys ja arktisuus kiinnostavat kansainvälistä matkailijaa. Metsä voi olla ulkomaiselle matkailijalle kiinnostava kohde, mutta sinne ei uskalleta ilman opasta. Lintilä totesikin, että ohjatuilla luontopalveluilla voi parhaillaan moninkertaistaa matkailijan alueelle jättämän tulon.

Kittilä on kahden elinkeinollisesti vahvan tukijalan, kaivostoiminnan ja matkailun lisäksi monipuolinen kunta. Kunnassa on vahva kulttuurin, muun muassa kuvataiteen ja musiikin perinne. Kittilä rankattiin Suomen kuudenneksi vetovoimaisimmaksi kunnaksi vuonna 2016. Tavoitteena on olla houkutteleva jatkossakin. Täällä viihdytään; kun palvelut ovat kunnossa, yritykset ja työntekijät löytävät paikkakunnalle.

Alueella on yli 700 yritystä ja yritysten liikevaihto on lähes kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Suuri yritystiheys merkitsee taloudelle hyvää selkärankaa ja merkittävää työllistävää vaikutusta. Kittilän työpaikkaomavaraisuus onkin Suomen huippua.

Myös uusia toimialoja Lapissa kehitetään, yhtenä esimerkkinä elintarvikeala. Alueen ravintoloissa toivottaisiin nähtävän enemmän paikallisia raaka-aineita. Alan haasteet, toimitusvarmuus ja logistiikka, tarvitsevatkin kehittämistä. Uuden hankintalain voimaantulon myötä kunnassa tehdään työtä hankintatoimen uudistamiseksi ja hankintaosaamisen lisäämiseksi niin julkisille hankkijoille kuin niille tarjoaville yrityksille.

Toki alueellamme on kehittämiskohteita. Tielinjauksilla ja teiden kunnolla samoin kuin jäämeren radalla olisi valtava merkitys alueen toimialoille. Siitä hyötyisivät muun muassa teollisuuspalvelut, jotka ovat alueella kehittyneet viime vuosina.

Timo Kurula
vt. kunnanjohtaja
Kittilän kunta

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä