Taidetyöntekijä Vuotsosta taitaa porotuotteiden valmistuksen

Luonnonmuovaamat Arja Kustulan taulut on kiinnitettynä kattoon omassa liikkeessä Vuotsossa.

Poronnahkaisia pikkutossuja ja pussukoita saa ostaa Sompion Lahja ja Koru liikkeessä ja piakkoin myös liikkuvassa liikkeessä.

Vauvantossuja, Lapin vanttuita, kahvi-, suola-, ja sokeripussukoita, käsilaukkuja. Ja vöitä, isoja, kommeita ja korreita vöitä. Näitä kaikkia valmistaa Arja Kustula Sodankylän Vuotsossa.

Oma kauppa Sompion Lahja ja Koru on kotoa kilometrin päässä, ja siellä syntyy työpöydällä ja työhuoneessa sisnanahasta ja poronkoparasta jos vaikka mitä.

– Olen allasevakko Porttipahdasta, ja sieltä rannoilta kerään linnunnäköisiä puunpalasia ja tehen niihin sitten raamit, luonnonmuovaamia nekin, selvittää Arja taidetöistään.

Nämä työt ovat esillä taidenäyttelyssä putiikin katossa.

– Ettei niitä kukkaan pääse näpräämään, tähdentää taiteilija taulujen asetteluaan.

Ranualle porokisoihin

Kätten töiden taitaja on liikkuvainen nainen ja kiertää kansalaisopistoissa ja saamelaisalueen koulutuskeskuksen järjestämillä kursseilla kouluttamassa muitakin poronnahan ja poronluun käsittelyyn. Kokemusta kouluttamisesta on 10 vuotta ja toiset 10 myös Venäjän puolelta.

– Pakkaan auton ja lähen. Sallaan, Kemijärvelle, Ivalon Toloseen. Näitä piisaa. Seuraava reissu on Ranualle, jossa pidetään porokisat 25.-26.3. Sinne otan matkaan uuden asuntovaunun, josta laittelen tässä kesän päälle liikkuvan kaupan, maalit on jo valittu, viininpunainen siitä tulee, selvittää Arja uudesta vaunustaan, josta tulee siis menopeli ja myymälä, Sompion Lahja ja Koru siirtyi myös rattaiden päälle.

Taidokkaita poronnahkavöitä saattaa päivässä lähteä asiakkaalle postin mukana useampia.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto
Kuvat: Arja Kustula

Lue Lappilaisen digilehti maksutta täältä