Ranuan eläinpuistoon on syntynyt harvinainen jääkarhunpentu

Kuvassa äitinsä kanssa Ranuan eläinpuistossa 18.11.2011 syntynyt Ranzo, joka on kautta aikojen ensimmäinen Suomessa syntynyt ja eloon jäänyt jääkarhunpentu.

Parin jääkarhujen lisääntymisen kannalta surullisen vuoden jälkeen uskalletaan Ranuan eläinpuistossa jo pikku hiljaa taas uskoa tämän vuoden onnistumiseen. Kautta aikojen 2. eloon jäänyt Suomessa syntynyt jääkarhunpentu on mahtava joululahja eläinpuiston väelle ja 100 vuotta täyttävälle Ranualle.

Vankeudessa jääkarhujen onnistunut lisääntyminen on todella harvinaista –ensimmäiset 24 tuntia ovat kriittisimmät; sen aikana kolmannes pennuista menehtyy. Puolet syntyneistä pennuista kuolee ennen 5 vuorokauden ikää ja kuukauden kuluttua hengissä on n. 40% pennuista. Aiempina aikoina suurin syypää heikkoon lisääntymismenestykseen eläintarhoissa lienee ollut emon häiriintyminen ulkoisista ärsykkeistä ja sen myötä jälkikasvun hylkääminen tai jopa tappaminen. Ranuan eläinpuistossa emon ympäristön rauhoittaminen onkin koettu ensiarvoisen tärkeäksi ja jääkarhun pesärakennus ympäristöineen eristetty hyvissä ajoin ennen ennakoitua penikointia. Odotusaikana emoa ja nyt myös pentua seurataan kuitenkin tiiviisti nauhoittavien valvontakameroiden sekä mikrofonien avulla. Valvontanauhoja läpikäymällä paitsi varmistutaan karhujen hyvinvoinnista, myös saadaan tärkeää tietoa niiden käyttäytymisestä ja pennun kehityksestä.

Ranuan eläinpuiston Venus jääkarhu synnytti kaksi pentua 25.11.2016. Emon hyvästä hoivasta huolimatta toinen pennuista menehtyi 10vrk:n ikäisenä. Pari päivää Venus huolehti elävän pentunsa lisäksi myös kuolleesta jälkeläisestään, kunnes söi sen. Tämä on luonnossa järkeenkäypää, sillä pennun ruumiista emo saa ravintoa, jota ilman sen pitää pärjätä vielä pitkän aikaa ja pesän hygienian kannalta kuolleen pennun syöminen on myös tärkeää.

Elossa selvinnyt pentu painoi syntyessään n. puoli kiloa ja on kuluneen viiden viikon aikana saavuttanut jo n. 2-3kg:n painon. Muutaman kuukauden ikäisenä pennun oletetaan painavan jo lähemmäs kymmenen kiloa ja tuolloin, helmi-maaliskuulla, se pääseekin ensimmäisen kerran ulos emonsa kanssa. Asiasta ilmoitetaan yleisölle etukäteen.

Täältä löytyy video pikkuisesta jääkarhun poikasesta:
https://www.facebook.com/Ranua-Zoo-162204363836278/

Teksti ja kuvat: Ranua Zoo