Lihavuusleikkaus antoi uuden elämän

Lappilainen lehti kiittää Elisaa yhteisistä vuosista lehden toimittamisessa! Onnea myös alkaneelle vuodelle, uudistuneelle olomuodolle ja uusille elämän haasteille!

Elisa Javarus ennen ja nyt. Pahimmasta tilanteesta taakkaa on tippunut 60 kiloa, tavoitteena on keventyä vielä kymmenisen kiloa. Kuvat: Javaruksen kotialbumi

Lihavuusleikkaus antoi uuden elämän: Elisa kirmaa kuin kaksikymppinen

Kemijärveläinen Elisa Javarus on ollut enemmän ja vähemmän ylipainoinen koko ikänsä. Vuosikymmenten varrella, eri laihdutusyritysten aikana painoa on tippunut varmaan sata kiloa. Salakavalasti jokainen niistä on palannut takaisin korkojen kera.

Keski-ikäinen Elisa kokee saaneensa toisen mahdollisuuden lihavuusleikkauksen avulla. Kymmenen kuukauden toipumisen aikana nainen on opetellut syömään ja juomaan. Hän on tutustunut uuteen ulkonäköönsä, salaa haaveillut ja unelmoinut tulevaisuudesta: valkoisesta toppapuvusta ja patikointiretkestä luonnonpuistossa.

Nainen on surullinen, miten on joutunut kärsimään julmista nimityksistä, naurusta ja nolaamisesta. Hän uskoo, että jokainen kanssasisar ja -veli on paininut samojen, satuttavien tuntemusten kanssa.

– Rivien välistä olen lukenut lähimmäisten ajatuksia ylipainoisista. Mitä suurempi BMI on, sitä pienempi on pulskan ÄO. Eli mitä tanakampi, sitä tyhmempi, Elisa harmittelee.

Jo 2000-luvun alussa Elisa sairastui sokeri- ja verenpainetautiin, syyksi arveltiin sairaalloista ylipainoa. Vuonna 2003 täkkä oli jo niin valtava, että elopaino oli 137,7 kiloa.

Rajun laihduttamisen jälkeen Elisa keveni yli 50 kiloa. Elämänmuutos ei ollut pysyvää, 2010 -luvulle tultaessa kaikki taakka oli tullut takaisin.

Sokeritauti selätettiin

Viitisen vuotta sitten Elisan paino oli ryöstäytynyt käsistä. Hän poti useita sairauksia, aamuisin piti napata 13 pilleriä. Sokeritauti oli vaikea, paastoarvot keikkuivat kuukausia 20-23 välillä.

Sokeri- ja verenpainetauti kaatoivat petiin päiviksi, normaalit arkirutiinit olivat mahdottomia. Päätä särki, pyörrytti, yleisvointi oli heikko. Jalat eivät kannattaneet naista pystyssä kymmentä minuuttia kauempaa.

Monien kimuranttien vaiheitten jälkeen Elisa sai lähetteen lihavuusleikkaukseen. Toimenpiteen toivottiin tuovan avun diabetekseen.

Ennen operaatiota sokerin paastoarvo oli 23. Illalla enää 10, kotiin lähtiessä 7,7. Muutamassa kuukaudessa sokeritauti selätettiin täysin, lääkityksistä luovuttiin ja paastoarvot ovat pysyneet normaalissa 4-5 lukemissa. Myös Elisan verenpainetauti on saatu kuriin.

Leikkaus yksin ei tee autuaaksi

Javarus miettii, miksi perusterveydenhuolto ei ota tosissaan lihavuuden syiden selvittämistä. Vasta sitten, kun paino on jo tehnyt tuhojaan, muutamat onnekkaat pääsevät leikkaukseen.

-Elisa tietää kokemuksesta, ettei leikkaus yksin tee autuaaksi. Se helpottaa oppimaan pysyviä elämäntapojen muutoksia.

Laihdutusleikattu mutustelee jonkin pienen suupalan 2-3 tunnin välein, pääruokien annoskoot ovat 1-2 desiä. Jos ahtaa pötsiinsä enemmän, elimistö reagoi dumping -oireella. Silloin tulee paha olo, sydän hakkaa, heikottaa ja hikoiluttaa.

– Omalla kohdallani olen opetellut uudelleen, mitä murkinoiminen on. En elä syödäkseni, vaan syön elääkseni. Minun ei ole tarvinnut luopua mistään, herkutteluhetketkin ovat luvallisia. Ennen meni yhdeltä istumalta Fazerin sininen, eikä aina riittänytkään. Nyt nautin kaksi palaa kerralla.

Laihtumisen jälkeen mahanahkat roikkuvat ruokottomasti. Lapin keskussairaalasta on heitetty pieni lupaus siitä, että ajan saatossa nuo roikot voitaisiin korjata.

Pää ei pysy mukana

– Tänä päivänä kirmaan, niin kuin kaksikymppisenä. Vaatekoko on pienentynyt telttamalliston numerosta 56, naiselliseen 38:aan. Jopa jalan koko on pienentynyt pari numeroa.

– Ainoa huono puoli tässä muuttumisessa on se, ettei pää pysy mukana. Se on laihtujan slangia ja tarkoittaa, ettei peili kerro kaventumista, vaan poseeraaja näkee kuvastimesta edelleen sen sadan kilon keijukaisen.

Vasta rinnakkain asetetut valokuvat ovat avanneet Elisalle todellisen tilanteen.

– Minun on pakko tunnustaa, että hiljaa hykertelen ilosta. Monet kehut ovat vetäneet minut hämilleen. On kuitenkin myönnettävä, että kanssaihmisten ylistys on ollut balsamia haavoille. Paras niistä on ollut, kun eräs tuttava mainitsi mummon muuttuneen missiksi, Elisa kiittelee.

Javarus kannustaa jokaista ylipainoista harkitsemaan leikkausta. Siihen pääsemiseen on omat kriteerit, BMI:n pitää olla yli 40 tai jos lihavuuteen liittyy jokin sairaus, riittää painoindeksin 35 ylittyminen. Julkisella puolella on leikkaukselle asetettu tietyt ikärajat.

Leikatut joutuvat käyttämään lopun ikää vitamiini- ja hivenainekorvaushoitoa, joka sisältää monivitamiinivalmisteen, kalkkitabletin ja B12-vitamiinivalmisteen.

Ensimmäisen askeleen kohti kevyempää elämää voi ottaa perus- ja työterveyshuollossa tai yksityisillä lääkäriasemilla.

Lappilainen lehti kiittää Elisaa yhteisistä vuosista lehden toimittamisessa! Onnea myös alkaneelle vuodelle, uudistuneelle olomuodolle ja uusille elämän haasteille!