Mehiläisentassu, ei mikään ituhippi

Rasvoja, yrttejä, öljyjä ja lipeäpohja. Niistä on omatekoiset saippuat tehty.

Green Care on käytännön iloa luonnonmukaisesta elämäntavasta. Maija Mölläri-Leinosen oma juttu on oman saippuan ja shampoon valmistaminen.

 

Teen harrastuksenani saippuaa, shampoopaloja, yrttivoiteita, kotikosmetiikkaa ja monenlaisia käsitöitä.

Olen halunnut siirtyä elämässäni hiljalleen luonnollisempaan ja ekologisempaan suuntaan. En tahdo kehooni ylimääräisiä aineita jotka voivat mahdollisesti olla haitaksi. Hiljalleen olen tutustunut luonnonkasvien käyttöön ja lisäaineettomampaan kosmetiikkaan enkä enää moneen vuoteen ole värjännyt hiuksiani. Viime syksynä kokeilin kasvivärjäystä ekokampaamossa Rovaniemellä. Hiuksiani olen jo miltei kaksi vuotta pessyt vain omatekemilläni palashampoilla, jotka sisältävät rasvoja, öljyjä, yrttejä ja lipeäpohjan. En tarvitse enää edes hoitoainetta.

Moni sanoisi tämän luettuaan: Ituhippi!.

No joo, kyllähän minä kesäisin pyörin luonnossa keräämässä kasveja kuivuriin ja talvisin pidän keittiössäni pientä laboratoriota valmistaen saippuoita. Sohvalla taas valmistuu virkaten kestäviä pestäviä tiskiluutuja. Yrttejä tulee käytettyä myös ruuanlaitossa. Mutta en ole täysin ehdoton näissä asioissa.

Kyllä, ostan joskus hajustettua suihkusaippuaa. Kyllä, syön välistä e-koodien täytteistä ruokaa. Ei ihmisen tarvitse olla täysin puolesta tai vastaan. Tärkeämpää on mikä tuntuu itselle hyvältä. Jos jokin ei sovi, kokeilen toista asiaa. Yritän kuitenkin usein valita suomalaisen, luomun, lähituotetun, lisäaineettoman tai muuten luonnollisemman vaihtoehdon. Olen huomannut, että moni muukin tahtoo olla vähän ituhippi.

Green Care käytännössä

Olen pari kertaa myynyt myyjäisissä saippuoitani ja muita tekeleitäni sekä kirjoitan ja kuvailen tuotoksiani Facebookissa ja Instagramissa nimellä Mehiläisentassu. On ollut ihanaa huomata, että monia kiinnostaa siirtyä lähemmäs luontoa. Itse olen agrologi ja suorittanut myös luonnontuotealan ammattitutkinnon ja nyt sosiaalialaa. Opintoihini kuuluu myös Green Care –opinnot. On ilo huomata, että luonnon arvostus myös sosiaalipuolella on noussut, saan käytännön taitoja luonnon hyödyntämiseen niin henkisen kuin fyysisen voimaantumisen puolella.

Muista mennä luontoon, se ottaa aina avosylin vastaan!

Teksti Maija Mölläri-Leinonen
Kuvat: Riitta Kemppainen-Koivisto