Ota haaste vastaan – tule mukaan kehittämään yhdessä Lappia

Suomen 100-vuotisjuhlavuotta vietetään Lapissa Tehemä yhesä hengessä. Juhlavuosi tarjoaa monenlaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, jotka toteutetaan lappilaisella osaamisella. Yhdessä tekeminen on osa arkeamme nyt ja tulevaisuudessa.

Kun puhutaan maaseudun kehittämisestä, liittyy yhdessä tekemiseen myös vapaaehtoisten tekemä talkootyö. Ilman ahkeraa ja innostunutta talkooväkeä ei olisi remontoitu kymmeniä kylätaloja, rakennettu leikkikenttiä tai pystytetty uusia frisbeegolf-ratoja. Kylien toimeliaat asukkaat ovat halunneet ottaa itse vastuuta omasta asuinympäristöstään. On tarvittu ripaus innostusta, joka on sytyttänyt muutkin tarttumaan ideoihin ja viemään ne käytännön teoiksi.

Miten innostuksen siemenen saisi kylvettyä laajemmalti tuottamaan uusia avauksia sinnekin, missä ideoita on, mutta jotka odottavat vielä toteuttamista?

Usein kuulee sanottavan, että ei se kannate. Tai ideanikkarin innostus lopahtaa siihen, kun mukaan ei saa avuksi tarvittavia käsipareja. Haaveet ja unelmat voivat joskus tuntua pelottavaltakin, jos vastuu oman yhteisön kehittämisestä tuntuu jäävän yksille harteille. Miten lakkautusuhan alla oleva kyläkoulu saataisiin pelastettua tai miten yksittäinen ihminen voisi vaikuttaa ilmastonmuutokseen? Yhteiskunta on kiivaassa muutoksessa ja muutoksen matkassa pitäisi pysytellä jotenkin, jos mielii tässä ajassa pärjätä.

Peräpohjolan Leader ry on maaseudun kehittämisyhdistys, joka on auttanut yhteisöjä ja yrittäjiä toteuttamaan unelmiaan jo yli 15 vuoden ajan. Uusi vuosi 2017 käynnistyi yhdessä tekemisen teemalla.

Haluamme tarjota lappilaisille yhteisöille työkaluja ideoiden ja unelmien toteutukseen. Mitä jos sinäkin osallistuisit Yhdessä tehden -valmennuksiimme, jotka toteutamme tammi-helmikuussa Kemissä ja Rovaniemellä? Jokaisella on annettavaa ja osaamista, jota voitaisiin käyttää Lapin elinvoimaisuuden hyväksi.

Yhdessä tehden valmennuksissa pohditaan yhteisöllisyyden ja verkostoimisen merkitystä, kartoitetaan hyviä käytäntöjä kylässä ja kylien välillä. Osallistuminen valmennukseen ei velvoita laittamaan talkoorukkasia käteen, mutta saattaa jättää kipinän, joka syttyy liekkeihin vaikkapa uuden polkujuoksutapahtuman järjestämisen merkeissä myöhemmin kesällä.

Lisätietoa valmennuksista löydät Peräpohjolan Leader ry:n nettisivuilta. Ilmoittaudu mukaan! Myöhemmin keväällä jatkamme valmennusten sarjaa teemalla Lupa innostua! Tule mukaan osaksi aktiivista Leader-toimijoiden verkostoa ja jatkamaan Lapin kehittämistyötä yhdessä muiden kanssa.

Laura Vilander
toiminnanjohtaja
Peräpohjolan Leader ry