Koulutusteema: Opinto- ja asumistukeen muutoksia

Nuoret tarvitsevat monenlaista tukea ja tietoa. Opintotukeen tulevat isot muutokset ovat syksyllä edessä ja uutta tietoa tarvitaan. Kuvituskuva: Humak

Syksyllä 2017 opintonsa aloittavien tuki opintoihin ja asumiseen muuttuvat. Opintoraha, enintään 250,28 euroa kuukaudessa, tulee olemaan sama toisen asteen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoilla. Opintolainan osuus ja määrä kasvavat ja vuokralla asuvat opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin.

Opiskelijoiden saama tuki suurenee

Opintolainakorotusten ja asumistukimuutoksen ansiosta useimpien opiskelijoiden tuki suurenee merkittävästi. Kuukausittainen tuen määrä voi suurentua jopa 450 eurolla. Yksin vuokralla asuvan pienituloisen opiskelijan kuukausituet muodostuvat noin 250 euron opintorahasta, 650 euron opintolainasta ja 275–405 euron asumistuesta asuinkunnasta riippuen. Rovaniemellä 30 neliön kokoisessa vuokra-asunnossa yksin asuva voi saada 500 euron vuokraan avustusta 312 euroa, mikäli ainoa tulo on opintotuki.  Mikäli nostaa opintolainan täysimääräisenä, saa tukea 243 euroa. Asumistukensa määrän voi laskea  kela.fi-sivujen asumistukilaskurilla.

Tuen määrä pienenee korkeakouluopiskelijoilla, jotka eivät voi saada yleistä asumistukea puolison tai muun ruokakunnan jäsenen tulojen vuoksi. Kuukausittainen tuen määrä pienenee 5–40 eurolla, koska opintolainakorotus ei täysin kata opintorahan pienenemistä ja asumislisän maksamisen päättymistä.

Lainaa saa enemmän

Muutoksen opintolainaan on merkittäviä. Maksuhäiriö ei jatkossa estä opintolainan valtiontakauksen saamista ja lainan voi halutessaan nostaa kerralla koko lukukaudeksi

Mikäli opiskelija tienaa opintojen aikana sen verran, että opintotuen tulovalvonta ylittyy, peritään liikaa saatu tuki 15 % korolla takaisin. Vuoden 2018 alusta vuositulorajoja korotetaan, ja takaisinperintäkorotus laskee 7,5 %: iin.

Vuoden 2018 alusta vanhempien tulot eivät enää vaikuta itsenäisesti asuvan 18–19-vuotiaan toisen asteen opiskelijan opintorahaan.

Muutokset 1.8.2017 alkaen:

Asuminen:

* opiskelijan asumislisä poistuu, tilalle yleinen asumistuki
* asumislisä säilyy ulkomailla asuvilla ja opiskelevilla sekä Suomessa kansan- tai urheiluopistojen maksullisella linjalla opiskelevilla, jotka asuvat opiston asuntolassa.

Opintoraha:

* opintoraha enintään 250,28 e/kk
* kokonaistukiaika 54 tukikuukautta

Opintolaina:

* opintolainan valtiontakaus 650 euroa, alle 18-vuotiaalla toisen asteen opiskelijalla 300 e/kk ja kaikki ulkomailla opiskelevat 800 e/kk.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Mikä sinusta tulee isona? Koulutusteema jatkuu lehdessä, pääset lukemaan maksuttoman digilehden täältä