Lapin äidin kehtolaulun tuudittama Outi

Outi Autere

Kun pienenä sai kuulla vanhempien laulavan Lapin äidin kehtolaulua iltaisin ja sai nimen, joka viittaa syvästi Lappiin, tuntuu siltä, että vetovoima tälle naiselle on jo pienestä pitäen ollut kohti pohjoista.

Outi Autere tietää, että hänen etunimensä viittaa Lapin sanaan outaan, metsään. Tietoisuus tästäkin Lapin yhteydestä tuntuu hyvältä. Lappi on tullut Etelä-Suomen kasvatille rakkaaksi monien vuosien aikana opiskeluissa, matkoilla ja töissä.

– Kreikan kielessä Outi nimi tarkoittaa hyväntahtoista. Liekö nimi enne, nauraa Outi, joka on tietoinen oman nimensä monista merkityksistä.

Nimi oli alun perin äidin idea, kaunis nimi, joka sointuu hyvin yhteen sukunimen, Autereen, kanssa. Toinen nimi Maria tulee äidin puolelta.

– Jalkapallossa nuorempana minua kutsuttiin Odeksi, mutta nyt se lähinnä palvelee hellyttelynimenä siskoni poikaa, Ottoa.

Hauska nimeen liittyvä muisto on raftingissa, eli koskenlaskussa, joka on aikoinaan alkanut Outilla Muonion suunnalta. Edelleenkin Outi kipparoi Free Rafting- kisajoukkueessa.

– Meidän porukassa on ollut mukana myös Ahvenjärven Outi Maria, ja monesti varustemerkinnät aiheuttivat hilpeyttä, kun molemmilla oli käytössä samat tunnisteet, kolme nimen alkukirjainta eli OMA. Joskus oli siis mennä ”omat” tavarat sekaisin.

Pohjoiseen Outin toi useita vuosia sitten luonto- ja eräopaskoulutus Muoniossa. Rakkaasta harrastuksesta ja elämäntavasta tuli sittemmin myös palkkatyö eri tunturikeskuksissa. Matkailualan opinnot jatkuivat Outilla Rovaniemellä ja Norjan Tromssassa. Tosin vaikka Pohjois-Norjaan houkutti pääasiassa Jäämeri ja vuoret, hoitui samalla kiitettävästi myös yliopisto-opinnot.

Nimi on tärkeä, mutta isommasti Outi ei nimipäiväänsä juhli. Lämpimiä muistoja on kyllä siitä, että lapsuudessa juhlittiin. Nyt riittää, että nimipäivä ajoittuu sopivasti kevään ja kesän alkuun, kaikki syntyy uudestaan, luonto uusiutuu ja Outi tuntee olevansa yhtä tämän heräämisen kanssa.

– Äidiltä tulee kyllä aina kortti, mutta niin tulee kortti myös pääsiäisenä, jouluna ja syntymäpäivänä. Se tuntuu kyllä aina poikkeuksellisen mukavalta näinä digiaikoina, Outi kertoilee kiitollisena.

Huhtikuun lopulla Outi ehti viettää pitkästä aikaa kunnolla viikon hiihtämässä, maastopyöräilemässä, lumikenkäilemässä ja laskettelemassa pohjoisen hangilla ja tuntureilla.

– Vielä en tiedä, missä olen 3.5. nimipäivänä. Kun kelit näyttävät Lapissa tällaisilta, tiedä vaikka tulisin vielä hiihtelemään johonkin päin Lappia. Täällä on kuitenkin ikuisesti sydämen koti, vaikka elämä veisikin muille maille, Outi lisää hymyillen ja selvästi Lapista lumoutuneena.

Lappilainen lehden pääset lukemaan maksutta täältä