Puukkomestari Muoniosta

Muoniossa asuva puukontekijä Ralph Etzold Helsinki Knife Showssa tammikuussa 2017. Kuva: David Hölter, Saksa

Taittopuukossa on hiiliterästä, ruostumattomat damascus-teräksestä valmistetut helat ja kahva mammutin syöksyhampaasta. Kuva: Francesco Pachi, Italia

Suomen Veitsentekijöiden Kilta on yhdistys puukon- ja veitsentekijöiden ammattilaisille. Tällä hetkellä killassa on neljän hengen hallitus, 17 jäsentä ja 3 kunniajäsentä. Yksi jäsenyyden saaneista on Ralph Etzold Muoniosta.

– Sain jäsenyyden tämän vuoden tammikuussa Helsinki Knife Show tapahtumassa. Tämä on todella suuri kunnia, josta olen ylpeä, kertoo tuore veitsentekomestari.

Jäsenyyden saaneet edustavat osaamista, joka on arvostetuinta Suomen puukon- ja veitsentekijöiden joukossa.

Harrastajilla oma seura

Suomen Puukkoseura on yhdistys kaikille puukontekijöille ja puukonharrastajille. Etzold on ottanut osaa seuran järjestämiin kilpailuihin, ja sijoittui vuonna 2010 Fiskarsissa pidetyssä kisassa kolmanneksi. Hänet päihittivät tuolloin Jan Jonsson ja Pentti Turunen.

– Asiakkaita on sekä Suomesta että ulkomailta ja suurin osa puukoista tilataan etukäteen. Asiakas pääsee itse valitsemaan, millainen terä ja kahvamateriaalit ovat, selvittää Etzold työstään.

Etzoltin ensimmäinen puukko valmistui eräopaskurssilla Kurussa vuonna 2005.

– Innostuin heti kättelyssä monista erilaisista materiaaleista ja loputtomista mahdollisuuksista luoda uutta ja tehdä erilaisia puukkoja.

Suurin osaa Etzoldin puukonteristä on tehty ruostumattomasta teräksestä, erityisen mielekäs työstettävä materiaali on ruostumaton damascus-teräs. Puukon kahvoissa on usein visakoivua, mutta myös eksoottisempia puumateriaaleja, hirven sarvea, luuta tai mammutinluuta. Koristeissa on upotuksissa voi olla hopeaa tai kultaa.

Lahjaksi ja omaan käyttöön

Tikarin terä on valmistettu ruostumattomasta damascus-teräksestä ja valettu messinkiin. Kädensijassa on grenadill-puuta, johon on tehty hopeasta upotukset. Kuva: Francesco Pachi, Italia

– Seuraava näyttelyni on 9. kansainvälisessä puukkoshowssa Helsingissä ensi vuoden tammikuussa. Sitä ennen pohjoisessa pitkin kesää ja syksyä töitäni on esillä Pajalan markkinoilla, Pallas päivillä ja Ylläksellä Kellokkaan käsityöpäivillä.

– Tervetuloa myös vierailemaan Muoniossa verstaassani. Kannattaa kilauttaa etukäteen, niin osaan varata aikaa ja esitellä puukkojen valmistusta, valmiita teräaseita ja kertoa tilattavan puukon materiaaleista tarkemmin.

Ralphin saa kiinni numerosta +358 40 414 5744, ja samalla saa ohjeet, miten verstaaseen sujuvimmin pääsee.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto
Kuva: Francesco Pachi, Italia

Lappilainen lehden pääset lukemaan maksutta täältä