Heinäkuun helteillä pitkin Lappia

Lemmenjoen maisemiin pääsee heti Inariviikkojen alkajaisiksi. Kuva: inariviikot.fi

Heinäkuussa on vireää toimintaa kaikissa Lapin kunnissa. Paikallisten lisäksi tapahtumiin odotetaan kesäasukkaita ja uusia kylästelijöitä. Kiljakkaat menot, herkkuja tarjoilevat kesätorit ja viihdyttävät liikunnalliset ja musiikilliset menot päätyvät usein kesätansseihin, josta on taas hyvä polkaista vauhtia seuraavaan yöttömän yön jälkeiseen päivään. Nyt menoksi Kemijärveltä Muonioon, Inarista Kittilään, ristiin rastiin Lapin kesäyössä!

Kemijärvellä tuhdisti kesää

15.7. tempaisee Watercrosskisat Kemijärven kaupungin vauhtiin venesatamassa. Soppelan seurantalolla on rantakalajuhla kello 12-17 ja kaksipäiväinen Kahden Hauen uistelukisa venesatamassa kello 8-21. Juujärven seurantalolla tanssitaan Duuriseiskan tahdeissa kello 21 alkaen. Luusuan Luomukympille pääsee kolmihenkisellä joukkueella kello 11 osoitteessa Itärannantie 50 Luusua 9820, jossa sijaitsee myös maali.

16.7. lauletaan Luusuan kyläseuran kesätapahtumassa kylämuseolla kello 18. Kello 19 esiintyvät Ilja Völlmy Kudrjavtsev ja Annika Völlmy urku- ja sellokonsertissa Kemijärven kirkossa.

17.7. on avoinna iloinen kesätori kello 11–12 Taivaan tulien aukiolla.

20.–22.7. pääsee nauttimaan Kemijoen rauhasta soutaen ja meloen Yöttömän Yön souduissa.

21.7. tanssitaan Perävaaran Huvikeskuksessa kello 21–01.30 Tommi Soidinmäen musiikin tahdissa.

23.7. ravataan Kemijärven kesäravit ja 110-vuotisjuhlaravit Kemijärven Peurakankaalla kello 13. Tuntia aiemmin vietetään rantajuhlaa Matkatuvalla Luusuassa. Suuri torikonsertti luo tunnelmaa kello 14–15.30 Taivaantulien aukiolla. 

Inariviikot alkuun 21.7.

Inariviikko käynnistyy perjantaina 21.7. kello 13 Lemmenjoella, jossa pidetään avajaispuheita ja esitetään rempseitä teatteriesityksiä kello 14 alkaen. Illalla laitetaan jalalla koreasti lavatansseissa Lemmenjoen Lumon pihalla. Paikalla on retkitohtori, jonka vastaanotolle voi tulla kyselemään ilman maksua ja ajanvarausta ja kuulemaan Lemmenjoen kansallispuiston asioista.

Inariviikkoja juhlitaan 30.7. asti. Ohjelmassa on kyläjuhlia, kultakisoja, kalastusta, lastentapahtumia, markkinoita, konsertteja, pelimannitapahtumia, taidenäyttelyitä, retkeilyä, tanssia, laulua, teatteria sekä WaterCross-kisat. Tapahtumia on tarjolla Sevettijärveltä Tankavaaraan.

Muoniossa tanssitaan 22.7. Torassiepin heinätansseissa porotilalla kello 19-22 ja 29.7. lohiviikkojen päätöstansseissa Harrinivassa bändin tahdissa kello 22 alkaen.

Raveja, musiikkia ja haastetta Kittilässä

16.7. ajetaan Kaukosen raviradalla TOTO4-ravit. Luvassa on hienoja hevoselämyksiä, keppihevoslähtö ja talutusratsastusta.

21.-22.7. Kelontekemän musiikkifestivaaleilla esiintyvät Janne Raappana orkestereineen, Jytäkopteri ja Replica.  Perinteisessä kylätapahtumassa syödään muikkuja, kuunnellaan musiikkia ja kyläläiset myyvät omia tuotteitaan.

22.7. kisataan Arctic Challence keskellä Levin karua tunturiluontoa. Haasteet vievät osallistujat tunturin armoille kiviharkkojen, suon ja kelotukkien keskelle.

Lapin luonnossa voi tehdä toisin vaikka kuinka hyvät bileet: Järjestä itse oma Luonnon päiväsi! Kuva: Metsähallitus/Laura Riihelä

Riitta Kemppainen-Koivisto