Leivejoen Liha -tilateurastamo vastaa lähiruokabuumiin Lapissa

Leivejoen Lihan yrittäjinä toimii kaksi pariskuntaa, Esa (edessä vas.) ja Riitta Teerijoki sekä Pentti ja Terttu Laurila. Toimitusjohtaja Aaro Vesala (oik.) palkattiin yhtiöön perhepiirin ulkopuolelta. Koko viisikon ajatuksena on pitää tuotanto Lapissa alkutuotannosta valmiiseen lihatuotteeseen asti.

Rovaniemen kylien lihantuottajat ottivat ohjat omiin käsiinsä
Leivejoen Liha -tilateurastamo vastaa lähiruokabuumiin Lapissa

Lappi on saanut ensimmäisen oman pienteurastamonsa, kun Leivejoen Liha aloitti vappuviikolla toimintansa Leipeen kylällä Rovaniemellä. Rohkeat ja työtä pelkäämättömät yrittäjät uskovat, että lähellä tuotetulle, puhtaalle lihalle riittää kysyntää.

Ovi käy tasaiseen tahtiin, kun yrittäjäpariskunnat Riitta ja Esa Teerijoki sekä Terttu ja Pentti Laurila ovat kutsuneet seudun tuottajia tutustumaan uuden pienteurastamonsa tiloihin.

”On hienoa, että saimme teurastamon näin lähelle. Eläimille tärkeintä on lyhyt kuljetusmatka”, sanoo karjatilallinen Mikko Rajala, joka saapui avajaiskahville Oskari-poikansa kanssa naapurista, Pisavaaran toiselta puolelta.

Rajala jatkaa maitotilaansa jo toisessa polvessa. Lihan suoramyynnin aloittaminen on muhinut tilallisen mielessä jo pitkään, mutta isot teolliset teurastamolaitokset eivät ole vastanneet pientuottajan tarpeisiin. Ne eivät esimerkiksi ole pystyneet kertomaan, missä aikataulussa tavaraa olisi mahdollista saada myyntiin.  Myöskään tuotteiden määrän ja laadun suhteen ne eivät jousta.

”Jo kymmenen vuoden ajan olen kuljettanut rovaniemeläisille kotiovelle maatiaismunia. Moni vakioasiakkaistani on kysellyt minulta myös jauhelihaa ja muuta naudanlihaa. Nyt olisi otollinen aikana ryhtyä myös lihan suoramyyjäksi”, suunnittelee Muna-Mikkonakin tunnettu Rajala.

Tulevaan asiakaskuntaansa on tutustumassa yrittäjien lisäksi pienteurastamon toimitusjohtajaksi palkattu Aaro Vesala. Vesalalla on vankka kokemus alalta. Viimeksi hän on työskennellyt Muhoksella Viskaalin teurastamossa.

”Tavoitteenamme on alkuvaiheessa teurastaa noin kymmenen nautaa viikossa ja lampaat päälle. Kahden vuoden sisällä vuositavoitteemme on 500 nautaa. Teollisuuslaitoksissahan tämä määrä vastaa yhden päivän teurastuksia” , kertoo Vesala.

Leivejoen Liha keskittyy rahtiteurastukseen eli tuottaja tuo teuraan ja ottaa lihat mukaansa. Lisäksi teurastamo ostaa teuraseläimiä, ja paloittelee ja pakkaa lihat kuluttajalle sopivaan muotoon.

Lihatiloille parempaa kannattavuutta suoramyynnistä

Kahden maatilaperheyrityksen yhteisponnistuksena syntyneen yrityksen sydämen asioita ovat eläinten hyvinvointi ja kestävä kehitys. Kun teurastamo sijaitsee lähellä, eläinten kuljetusmatkat lyhenevät sekä ekologinen hiilijalanjälki pienenee.

”Eläimen stressin vähentäminen on suorassa yhteydessä parempaan lihan laatuun. Hyvä esimerkki on jauheliha. Kun kerran meidän jauhelihaamme maistaa, on teollisesti tuotettuun vaihtoehtoon vaikea palata”, vakuuttaa  ylämaannautaa kasvattava Esa Teerijoki.

Toisena tärkeänä tehtävään yrittäjät näkevät sen, että he voivat tarjota pienillekin tiloille toimeentuloa lihatuotannosta.

”Lapin lihatilat pystyvät saamaan tuotteilleen lisähintaa ja parempaa kannattavuutta teurastuttamalla ja leikkauttamalla lihan meillä ja myymällä sen itse”, kertoo Terttu Laurila.

Leivejoen Lihassa pystytään käsittelemään nautaa, lammasta ja hevosta. Lopputuote voidaan jalostaa   Louella Meän Lihassa lukuun ottamatta jauhelihaa, palapaistia ja suikaloitua lihaa. Näitä yrityksen omia tuotteita on suoramyynnissä ja pian myös lähialueen kaupoissa. Lisäksi yrittäjillä on mietintämyssyn alla oma suoramyyntipiste Rovaniemelle.

”Tavoitteemme on edistää puhtaan lappilaisen lihan suoramyyntiä. Tämän päivän kuluttaja arvostaa lähellä tuotettua, hyvälaatuista lihaa sekä paikallisuutta. Yhä useampi haluaa tuntea myös lihan alkuperän. Me kykenemme merkitsemään lihan alkuperän pakkaukseen jopa yksittäisen eläimen tarkkuudella”, kertoo Teerijoki.

Uusille liha-alan yrityksille on nyt raivattu tie auki

”Nyt kun kehitys on lähtenyt liikkeelle, tullaan jatkossa näkemään eri puolilla Lappia yhä uusia suoramyyntiin erikoistuneita liha-alan yrityksiä”, uskoo Rovaniemen Kehitys Oy:n yrityskehittäjä Matti Impiö.

Rovaniemen Kehitys Oy:n Matti Impiö uskoo, että jatkossa tullaan näkemään eri puolilla Lappia yhä uusia suoramyyntiin erikoistuneita liha-alan yrityksiä.

Lappiin on suunniteltu omaa teurastamoa pitkään. Itsekin jo vuodesta 2013 alkaen työtä tilojen suoramyynnin edistämiseksi tehnyt Matti Impiö haluaa kiittää Rovaniemen kylien kehittämisäätiötä, Lapin Ely-keskusta ja Peräpohjolan Leader ry:tä.

”Näiden toimijoiden positiivinen asenne ja rahoitus ovat mahdollistaneet koko Lapissa lihantuotannon suoramyynnin merkittävän lisääntymisen”, hän toteaa.

Kehuja Impiöltä tulee myös Leivejoen Lihan yrittäjille.
”Teurastamon perustamiseen liittyvä suunnittelu, rakentaminen ja elintarvikelainsäädännön vaatimukset ovat olleet suuri työ, jonka yrittäjät ovat kyenneet viemään valmiiksi nopeassa aikataulussa. Jopa teurastamon rakennustyöt on tehty pitkälti omin voimin”, Impiö kertoo.

Yrityskehittäjänä hän toivoo, että paikallisen lihan paremman saatavuuden myötä sekä yksityiset ravintolat että julkiset keittiöt löytävät paikalliset tuottajat.

”Toivottavasti ruoan alkuperä muistetaan myös merkitä. Ruoalla on aivan keskeinen osa matkailuelämystä”.

Juuri ennen ensimmäisiä teurastuksia saapui yrittäjiä onnittelemaan lypsykarjatilallinen Mikko Rajala poikansa Oskarin kanssa. – Nyt tässä uskaltaa pienikin tilallinen ryhtyä lihan suoramyyjäksi, Mikko suunnitteli.

KETÄ?

Leivejoen Liha Oy:n yrittäjät
Riitta ja Esa Teerijoki

 • Viljelevät Teerijoen tilaa, jonka päätuotantosuunta on maidon tuotanto.
 • Tilalla myös ylämaannautaa (highland cattle).
 • Esa on jatkanut sukutilaa kolmannessa sukupolvessa vuodesta 1999 alkaen.
 • Perheessä on kuusi lasta. Teerijoen tilalla asuu omissa pihapiireissään kaksi sukupolvea.
 • Riitta on äidinkielenopettajaksi kouluttautunut emäntä, joka siirtyi opetustyöstä yrittäjäksi.

Terttu ja Pentti Laurila

 • Viljelevät Kokelan tilaa.
 • Laurilat muuttivat viljelijöiksi vuonna 2010 Tertun kotitilalle, jossa kasvattavat lihakarjaa.
 • Perheessä on kuusi lasta. Kokelan tilalla asuvat Tertun ja Pentin perheen lisäksi isovanhemmat.
 • Terttu on kotiäiti ja yrittäjä.
 • Pentti on yrityksen käsillä tekijä. Hänen ansiostaan yhtiön keskimääräinen stressitaso pysyy matalalla.

Erkki Teerijoki

 • Esan Oulussa asuva veli
 • Diplomi-insinöörinä tuo yritykseen teknistä osaamista ja kokemusta muilta teollisuuden aloilta.
 • Mukana Leivejoen Lihassa suunnittelijana ja sijoittajana, mutta osallistuu yrityksen toimintaan mahdollisuuksien mukaan.

www.leivejoen.fi

Teksti ja kuvat: Pia Jokela

Lappilainen lehden pääset lukemaan maksutta täältä