Parasta koko maailmassa: revontulet Inari-Saariselän alueella

Marraskuun loppupuolella keskitytään Inarin ja Saariselän talvessa revontuliin. Kuva: Rayann Elzein

Charms of Arctic Auroras on festivaali, joka levittäytyy laajalti Lapin revontulialueelle Kiilopäältä Nuorgamiin 17.-26. marraskuuta. Teemoina ovat kulttuuri, oppiminen ja luontokokemus. Tapahtumien organisoinnista vastaavat alueen yritykset.

Inari-Saariselkä alue on yksi parhaista paikoista nähdä revontulia koko maailmassa. Inari sijaitsee noin 250 km napapiirin yläpuolella, aivan revontuliovaalin alla. Revontuliovaali on soikea rengas, johon revontulet keskittyvät. Tämän takia revontulia on mahdollista nähdä lähes jokaisena yönä syksystä kevääseen saakka, kunhan on pimeää ja taivas on selkeä.

Keskimääräisesti revontulia näkyy pohjoisimmassa Lapissa jopa 200 yönä vuodessa, mikä tekee Inari-Saariselkä alueesta ihanteellisen paikan järjestää festivaali revontulista.

– Haluamme yhdessä alueen yrittäjien kanssa tarjota monipuolisia kokemuksia revontulista, jolloin ihmisen kaikki aistit ovat käytössä. Revontulia ei ainoastaan nähdä, vaan ne myös maistetaan ja kuullaan, selventää projektikoordinaattori Johanna Alatorvinen.

Elämää mullistavia kokemuksia

Tieteellisesti puhuttaessa napa-alueelle ominainen ilmiö syntyy, kun maan magneettikentän kiihdyttämät hiukkaset törmäävät ilmahiukkasiin. Mutta revontuliin liittyy niin paljon muutakin kuin ainoastaan tiedepuoli. Paikallisille revontulet ovat olleet inspiraation, mytologian ja legendojen lähde jo vuosisatojen ajan. Matkailijoille revontulien kokeminen voi olla elämää mullistava kokemus.

Jotkut jopa jäävät koukkuun, eivätkä koskaan saa tarpeeksi noista kirkkaista väreistä. Ranskalainen valokuvaaja Rayann Elzein on viettänyt kuusi viimeistä talvea Inarissa kuvaten revontulia.

– Syy miksi palaan joka kerta takaisin, on yhdistelmä saamelaiskulttuuria, paikallista ystävällisyyttä ja tietysti suuri todennäköisyys nähdä revontulia.

Luennolta retkelle ja illalliselle

Festivaalin osallistujat pääsevät osallistumaan revontulikuvauksesta kertovalle luennolle, erilaisille revontuliretkille tai revontuli-illallisille. Kaamosjazz tarjoaa konsertteja gourmetravintoloissa ja keskellä luontoa sekä annoksen saamelaismusiikin sävyttämää jazzia. Ulkoilusta kiinnostuneille on tarjolla Saariselän rinteiden avajaiset ja Kiilopäähiihto tai erämaahan kaipaavalle arjen irtiotto Kaldoaiviin Utsjoelle.

Tapahtumakokonaisuudesta kaavaillaan jo jokavuotista festivaalia Inari-Saariselkä matkailualueella. Myös keväälle ja syksylle on suunnitteilla omat Outdoor ja Wild Food -aiheiset kokonaisuudet.  Tapahtumaa on tuotettu erillisessä hankkeessa, johon saatiin taloudellista apua Euroopan aluekehitysrahastosta, Lapin liitosta, Elinkeinot & kehitys Nordicasta sekä Inari-Saariselkä Matkailu Oy:stä.

Festivaaliohjelma ladattavissa täältä:

http://www.inarisaariselka.fi/charms-of-arctic-auroras/

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä