Pieni on kaunista pohjoisessa

Lappi on muutaman suuren bisneksen maakunta. Nyt syntyy uutta yrittäjyyttä etenkin matkailu- ja elintarvikealalle. Kuva: Lapin materiaalipankki / Simo Vilhunen

Eurooppa hehkuttaa Lappia. Tällainen vaikutelma jää, kun Katalonian, Englannin, Kreikan, Puolan ja muun Euroopan alueitten edustajat pääsivät Rovaniemellä pidetyssä seminaarissa kuulemaan, mistä Lappi elää ja hengittää.

Ei haittaa, vaikka markkinat ovat kaukana, kun on älyä ja osaamista viedä tuotteita ihan minne vaan. Globaalisti osataan toimia, vaikka pieniä ollaan.

Äly-Lappi

Lapissa on totuttu mutkattomiin suhteisiin. Kilautetaan kaverille ja istutaan alas tekemään unelmasta totta. Tästä Lapin mutkattomasta tavasta toimia ovat hyvinä esimerkkeinä Arctic Warriorsin Ilkka Kauppinen ja Lapinliiton Mika Riipi. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto

Hyvät ideat toteutuvat parhaiten jakamalla, ei panttaamalla. Eteenpäin päästään, kun osataan tehdä yhdessä. Veromarkka ei ole joltakin pois, kun sen joku yritys osaa käyttää kasvuun.

– Osa pohjoisen teollisuudesta tulee kuolemaan, vain kehittämishaluiset säilyvät, tietää Lapinliiton Mika Riipi.

Riipi on konklaavinsa kanssa edistänyt toimia, joilla esimerkiksi Lapin ruoka saa markkinoita.

– Kun ihmiset yhä enemmän haluavat tietää, mistä suuhun pantava ruoka tulee, me voimme kertoa, että täältä Lapista tulee ainakin tällaista. Suunnitelmia pitää olla useita ja valmiutta siirtyä ketterästi toiseen, jos ensimmäinen karahtaa kiville.

Kun on pieni, kompakti alue, se yhdistää. Tätä yhdessä toimimisen mallia halutaan nyt jakaa täältä pohjan perukoilta keskelle Euroopan ydintä.

– Olen tehnyt yhteistyötä Lapissa nyt kolme vuotta, ja kyllä täältä on otettavissa mallia muuallekin EU:ssa, vakuuttaa ja hehkuttaa Lapin vahvuuksia Thomas Lämmer-Gamp.

Lapin ihme taitaa olla pienet rahat ja pienet ideat, joista osataan muotoilla haluttuja palveluita ja tuotteita. Askel askeleelta, riskiä ottaen, joustavasti. Mitä pienempi yritys, sitä paremmin pääsee kehittymään.

– Täällä voi nähdä, miten osaaminen osataan hyödyntää, ollaan laajasti verkottuneita, autetaan pieniä mikroyrityksiä alkuun. Elintarviketuotannossa on esimerkiksi paljon pieniä toimijoita, jotka tekevät yhdessä.

Avannosta kuumaan bisnekseen

Ilkka Kauppinen on avantouintia harrastava, Narkauksessa toimivan Arctic Warriors- yrityksen perustaja. Kansainvälisille markkinoille kolme vuotta sitten lähtenyt luontaistuoteyritys haalii tasaiseen tahtiin palkintoja ja tunnustusta.

– Kyse on pienistä asioista ja päätöksistä. Se, että Euroopan tason toimijat tulevat tänne pitämään seminaariaan ja kuulolle, mitä pohjoisessa osataan tehdä, on yksi tällainen valinta. EU-tason kokousten pito vain etelässä on sitä toista päätöksentekotapaa.

– Aktiiviset yritykset luovat, ne ymmärtävät älykkään teknologian käytön.

Politiikalla tukea yrittäjyydelle

Eurooppalaisvieraat saivat kuulla kaupunginjohtaja Esko Lotvosen suusta maagisen salaisuuden Lapin ihmeestä:

– Meillä paikalliset poliitikot kunnanvaltuustossa vastaavat kehittämisestä. Kaupunki pitää yllä kehitysyhtiötä, jolla on velvollisuus toimia yritysten kanssa. Matkailuja ja markkinointia varten on oma taho, joka vastaa 200 yrityksen kanssa siitä, että tänne osataan tulla.

– Alibaba kysyi muutama vuosi sitten, että otatteko vastaan 100 000 turistia. Ei tänne voisi tulla, ellei olisi useita vastaanottajia, riittävästi lentokenttiä ja koneilla vuoroja, majoitusta ja ohjelmaa. Yrityksillä tulee olla luottamus toisia kohtaan ja voimat tulee yhdistää, ei pelkkä raha riitä.

Palvelumuotoilu, korkeakoulut ja systemaattinen yhteistyö alueen oppilaitosten kanssa on yksi keskeinen tulevaisuuden onnistumisen tekijä. Näitä meitä täällä Lapissa on. Kun on monta pientä tekijää, syntyy niistä yhdessä entistä kauniimpaa.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä