Hillasaalis rämeiköillä

Ranuan hillanpoimijoiden poimijatarrat on suunnitellut Malla Vartiainen.

Ranualainen hillanpoimija Tauno Impiö on käynyt tarkastelemassa tuttuja hillasoita kesän edetessä. Avosoiden tilanteessa ei ole hurraamista. Kun mennään rämeikölle ja mättäisille soille, hillaa tulee. Mitä tiheämpää puusto on, sitä parempi tilanne.

– Nyt ei vielä tarkkaa tiedä, miten kypsyminen etenee. Mikäli säästymme hallalta ja hillakuoriaisilta, tilanne on keskinkertainen. Hilla kypsyy noin puolessatoista viikossa ja poiminta-aikaa riittää pitkälle elokuulle, Impiö kertoo.

Hillaharrastaja

Poiminta on Impiölle tärkeä harrastus.

– Seuraan hillan jokaista vaihetta ja kuljen enimmäkseen tutuilla soilla. Uusiakin alueita etsin, mikäli tutut paikat eivät tuota tulosta. Hillastelu on kuntoilua ja nyt kun olen eläkkeellä, aikaa on. Pitkän hillareissun jälkeen kotiintulo tuntuu hyvältä.

Ranualaisilla hillanpoimijoilla on käytössään poimijatarrat, joita myös Impiö käyttää omissa hilla-astioissaan.

– Poimin vain laadukkaita marjoja, tarra on samalla takuu laadusta. Ostaja on soittanut monesti takaisin ja tilannut marjoja jo seuraavalle kaudelle.

Lappilainen