Elävää kolttakulttuuria Arktikumissa

Matleenan laukku on kuvana mukana kolttakulttuuriin perehtyvässä näyttelyssä Rovaniemen Arktikumissa. Kuva: Tanja Sanila/Tunturin helmet media.

Arktikumin käytävän seinällä on esillä kuvia, jotka tutustuttavat katsojan kolttasaamelaisten kulttuuriin, käsitöihin ja perinteisiin. Valokuvaajina ovat toimineet Tanja Sanila, Tarja Sanila, Satu Moshnikoff, Mervi Karjalainen, Ville-Riiko Fofonoff ja Maria Porsanger.

Valokuvat vievät katsojan matkalle arkiseen mutta tarunhohtoiseen elämään pohjoisimpaan Suomeen koltta-alueelle, jossa tämä sitkeä kansa asuu. Kuvat tuovat yleisön nähtäväksi yksityiskohtia kolttapuvuista, taidokkaasti valmistettuja esineitä sekä elävää kolttakulttuuria. Valokuvien lisäksi kolttasaamelaisten rikkaaseen ja omaleimaiseen käsityöperinteeseen pääsee tutustumaan näyttelyssä olevien perinteisten käsitöiden avulla.

Saamelaisten pieni vähemmistö

Kolttasaamelaiset ovat saamelaisten pieni vähemmistö, jonka alkuperäinen asuinalue on ollut Suomen ja Norjan Lapin koillisimmissa osissa sekä Venäjällä Kuolan alueen luoteisosassa.  Toisen maailmansodan jälkeen kolttasaamelaiset asutettiin Inarin kunnan Sevettijärven, Nellimin ja Keväjärven kyliin. Nykyään Suomessa asuu eri arvioiden mukaan noin 600–700 kolttasaamelaista.

Etenkin kolttasaamelaisten tekemät juurityöt ja pukujen koristelussa käytetty helmikirjonta erottavat kolttasaamelaiset perinnekäsityöt muiden saamelaisten valmistamista käsitöistä.

Tuõddri Peeʹrel eli Tunturien Helmet -näyttely Arktikumin tiedekeskuksessa on esillä 24.9. asti.

Lappilainen