Laadukasta lastenkulttuuria Lapissa

Lapin lastenkulttuuriverkoston yhteistoimintaryhmä tutustui helmikuussa saamelaisalueen markkinoihin ja sen lastenkulttuuriantiin JokkMokissa. Mukana matkalla Anne Luiro, Petra Magga-Vars Saamelaiskäräjiltä, Merja Leinonen Sodankylästä, Anitta Jaakola Ranualta, Eija-Riitta Jauhiainen Rovaniemeltä, Sanna Lemiläinen ja Outi Hyvönen Kemistä. Kuva: Anne Luiro.

Jo 15 vuoden ajan Suomen lastenkulttuurikeskukset ovat tuoneet kulttuuria lasten ja nuorten arkeen. Takana on kymmeniätuhansia työpajoja ja tuhansia näyttelyitä, esityksiä ja kulttuuritapahtumia lapsille, nuorille ja lapsiperheille.

Lapin lastenkulttuurikeskukseen kuuluvat Kemi, Kittilä, Kolari, Ranua, Rovaniemi, Saamelaiskäräjät, Sodankylä ja Tornio. Niissä tuotettiin viime vuonna 434 esitystä, 244 työpajaa ja 151 yleisötilaisuutta.

Yli 40 000 Lapin lasta tavoitettu

Viime vuoden merkittävimpiä tuotantoja Lapin lastenkulttuurikeskuksessa olivat Kemissä Elohiiri –lastenviikko ja Pikku Kakkosen näyttely, Kittilässä Sibelius Inspiration ja kulttuuriviikko, Kolarissa Linnateatteriesitys ja kirjaston satutunnit, Ranualla Tuubakimalainen ja Ympäristötaiteen tekeminen, Rovaniemellä Satusivellin toiminta ja Soiva Siili ja soittokunta, Saamelaiskäräjien Mannúlla saamenkielinen konsertti ja teatteripäivät, Sodankylässä Kaunis Uniikki lumihiutale ja kulttuuriviikko sekä Torniossa Kulttuuriperintöopastus ja Tontut lasten joulupolulla. Nämä tapahtumat tavoittivat yhteensä 9156 lasta.

– Kokonaisuudessaan Lapin lastenkulttuuriverkosto tavoitti viime vuonna 40 751 lasta ja 28 585 aikuista. Eli toimintamme saavutti mukana olevien toimijoiden lapsimäärästä 148 %. Tämä on huikea määrä, kertoo suunnittelija Anne Luiro Lapin lastenkulttuuriverkostosta.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoon kuuluu 26 muuta lastenkulttuurikeskusta ympäri Suomen, ja toiminta kattaa yli puolet maan kunnista.