Riistan talviruokinta jatkuu yli talven

Riistaa voi talven yli auttaa varta vasten järjestelyillä ruokintapaikoilla. Evääksi metsän eläimille kelpaavat ylijäämähedelmät ja vihannekset sekä vilja. Kuva: Marko Muuttola

Talvella eläinten ravinnonsaanti vaikeutuu ja siksi talviruokinta on aloitettu jo hyvissä ajoin ennen lumen tuloa. Tämä varmistaa sen, että eläimet löytävät ruokintapaikat ja eläinten elimistöllä on aikaa sopeutua tarjottavaan ravintoon. Talviruokintaa jatkettaan läpi talven, aina lumien sulamiseen saakka. Oikein sijoitetulla ruokintapaikalla voidaan myös vähentää maa- ja metsätaloudelle sekä liikenteelle aiheutuvia vahinkoja.

Peurat ja kauriit ruoan perässä

Pienet hirvieläimet kuten kuusipeura, valkohäntäpeura sekä metsäkauris ovat tyypillisiä talviruokinnan kohteita. Lisäksi metsäjänis ja rusakko sekä riistalinnuista fasaani ja peltopyy tulevat halukkaasti tarjotulle ruokinnalle.

Ruokintapaikat valitaan eläinten luontaisten elinalueiden mukaan ja vältetään vilkasliikenteisien teiden läheisyyttä. Näin eläinten ei tarvitse kulkea tällaisten teiden ylitse päivälepopaikoiltaan. Se, joka omatoimista ruokintapaikkaa pitää yllä, tulee aina hakea lupa maanomistajalta. Pihapiirissä toteutettu ruokinta johtaa eläinten kesyyntymiseen ja voi aiheuttaa muun muassa liikennevahinkoja.

Monipuolinen ravinto on tarpeen

Syksyllä ylijääneet omenat, juurekset, peruna ja rehujuurikkaat kelpaavat hyvin nisäkkäille. Lisäksi ruokintapaikoilla tarjotaan viljaa, kuten kauraa ja mieluiten apilapitoista heinää. Riistalinnuille tarjotaan viljaa sekä soraa jauhinkiviksi. Lintujen ruokintapaikan läheisyydessä tulee sijaita pensaikkoa tai muuta suojakasvillisuutta mihin linnut voivat paeta vaaran uhatessa. Riistanruokintapaikoista hyötyvät myös pikkulinnut.

Homeista tai muutoinkaan pilaantunutta ravintoa ei eläimille tule tarjota. Kyseenalaista on myös tarjota esimerkiksi vanhaa leipää tai pullaa, jotka sisältävät muun muassa hiivoja. Nämä saattavat aiheuttaa vakavia ruoansulatushäiriöitä ja eläimen menehtymisen.  Ruokintapaikan puhtaudella on merkitystä eläinten hyvinvointiin ja maahan ruokittaessa paikkaa tulisikin aina hieman vaihtaa.

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä

Mainos: