Väyläkirjoilla takana vilkas julkaisuvuosi

Teuvo Hietajärven Erämaa elää -kuvakirja.

Lappilainen Väyläkirjat julkaisi viime vuonna yli kolmekymmentä teosta. Kustantamo on onnistunut säilyttämään vahvan aseman pohjoisen kirjallisuuden erikoiskustantamona.

-Juuremme ovat syvällä pohjoisen vuosisatojen historiassa. Meillä on esimerkiksi Lapin paras kokoelma sukukirjoja. Ne ovat merkittävä osa paikallishistoriaa, kustantaja Tuomo Korteniemi kertoo.

Julkaistavaksi on päässyt maakunnan kirjoittajien teoksia, joilla on vaikeaa löytää muita julkaisukanavia. 270 teoksen joukossa pääosa on tietokirjoja, mutta joukossa on entistä enemmän myös kaunokirjallisuutta. Myös kirkollisilla ja hengellisillä kirjoilla on merkittävä rooli kustantamon toiminnassa.

Metson ja poron matkassa

Viime syksynä julkaistujen teosten joukossa on mm. Teuvo Hietajärven Erämaa elää -kuvakirja, jossa Savukoskella sijaitsevan Värriön tutkimusaseman pitkäaikainen tutkimusteknikko ikuistaa upealla tavalla sanoin ja kuvin alueen luontoa ja eläinkuntaa alaotsikolla Metson mukana Itä-Lapin kairoissa.

Pellon yhteiskoulun rehtorin Erkki Tiesmaan syntymästä on kulunut 110 vuotta. Sen kunniaksi tohtori Markku Varis toimitti Tiesmaan väitösaineiston Suomalainen poronhoitosanasto. Tiesmaa (1907-1969) tunnetaan laajalti sota-ajan suositun laulun Eldankajärven jää sanoittajana, mutta hän oli myös lahjakas tiedemies ja valmisteli ennen sotia kieli- ja kansatieteen väitöskirjaa porosanoista.

Kaukopartiomiehen testamentti

Kaukopartiomies Jaakko Kontiolan testamentti seuraaville sukupolville on kertomus Suomen jatkosodasta. 664 kaukopartiomiehestä on elossa enää kolme ja rovaniemeläinen Jaakko Kontiola on yksi heistä. Kustantamo on aiemmin julkaissut Kontiolan aseveljen ja partiotoverin Eino Hietalan selviytymistarinan Sotavankina Siperiassa.

Kittilästä syntyisin oleva Ahti Vielma jatkaa vahvalla tyylillään teräviä kannanottojaan. Tänä syksynä häneltä on julkaistu mietekirja Muuttuvat mielen maisemat.

Väylän molemmin puolin

Sture Torikan eepos kertoo ruotsinkielellä Ylitornion vanhasta emäpitäjästä 400 vuotta sitten. Siinä kuvataan Tornionjoen suurtulvaa ja Väylänvarren asutusta

Väyläkirjat julkaisujen uutta satoa ovat kylähistoriat kolmesta Ylitornion kylästä. Vuorossa ovat Lohijärvi, Meltosjärvi ja Kuivakangas.

Kuvat: Väyläkirjat

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä