Hevoset kiinnostavat ihmisiä

Hevosista huolehditaan entistä perusteellisemmin, tietää hevoseläinlääkäri Heidi Kellokoski-Kiiskinen. Kuva: kuvat: Rovaniemen Hevosklilnikka

Hevosiin liittyvä urheilu, hevosten kasvatus, hevosavusteinen terapia ja maatalous ovat Suomessa määrällisesti ja taloudellisesti kasvussa.

Vasta ilmestynyt tietopaketti kertoo, että hevosalalla toimii noin 3 000 yritystä. Päätoimisia niistä on 42%.  Alalla lasketaan olevan yrittäjät mukaan lukien 6 000 –7000 henkilötyövuotta, ja kaikkiaan 14 000 –15 000 ihmistä saa toimeentuloa hevostaloudesta. Eniten työllistävät matkailu- ja ratsastusalan hevosyritykset.

Hevoset hyvinvoinnin lähteenä

Seuraavien viiden vuoden aikana kasvavat alat ovat Hevosyrittäjyys-kyselyn perusteella hevosavusteinen toiminta, hevosten hyvinvointi- ja täysihoitopalvelu sekä matkailu- ja vaellustoiminta.

Mielikuvien osalta tehdyssä kyselyssä kartoitettiin suomalaisten käsityksiä hevosalan harrastuksen, urheilun ja elinkeinon mielikuvia ja kiinnostavuutta. Kohderyhmänä olivat erityisesti henkilöt, joille hevosharrastus ei ole tuttua.

Selvisi, että suomalaiset suhtautuvat myönteisesti hevoseen. Erityisen myönteisiä mielikuvia herättävät hevonen laitumella, suomenhevonen, työhevonen ja perinteet. Useat yhteiskunnan trendeistä ovat suotuisia hevosalalle: luontokokemusten ja henkisen hyvinvoinnin arvostus tuovat uusia mahdollisuuksia yritystoiminnalle.

Ravitapahtumat suosiossa

Raviurheilulle suotuisia merkkejä näkyi viime vuonna runsaasti. Ravitapahtumien kävijämäärät ovat kasvussa ja ravikilpailuissa maksetut palkinnot nousivat edellisvuoteen verrattuna yli 20 prosenttia. Sekä lämminveristen että suomenhevosten astutusmäärät nousivat. Valmennuspuolella juniorilisenssien määrät kasvoivat, vaikka lisenssien kokonaismäärä hieman laski.

Ravikilpailuja järjestettiin Suomessa viime vuonna 47 raviradalla ja niissä kilpaili lähes 7 000 hevosta. Kilpailuja kävi seuraamassa kaikkiaan 640 000 suomalaista.

Rovaniemen osaamista Euroopan tasolla

Rovaniemen Mäntyvaaran raviradalla toimiva eläinlääkäri Heidi Kellokoski-Kiiskinen johtaa maailman pohjoisinta hevosklinikkaa. Rovaniemen Hevosklinikalla Kellokoski-Kiiskinen tarjoaa hevosdiagnostiikkaa ja -lääkintää, hammashuoltoa, hengitystietähystyksiä, ostotarkastuksia ja laboratoriopalveluita. Klinikalla hoidetaan myös hevosten ontumatutkimuksia nykyaikaisin menetelmin ja laittein, tehdään kastraatioita ja erilaisia pienempiä kirurgisia leikkauksia. Palveluna on myös eläinlääkäreiden ja hevosen omistajien koulutus sekä lisäravinteiden ja monipuolisten Pavo-rehujen välitys.

Kellokoski-Kiiskisen aiempi toiminta Laukaan, Oulun, Kiuruveden ja Kaustisen hevosklinikoilla sekä Pohjois-Ruotsissa Bodenin hevosklinikalla toi pari vuotta sitten uuden mahdollisuuden toimia hevosten hyväksi. Kellokoski- Kiiskinen valittiin vaikuttamaan EU-tasolla ja pitämään yllä kansainvälisiä verkostoja Euroopan hevoseläinlääkäreiden kattojärjestön (FEEVA) hallituksessa. Heidi Kellokoski-Kiiskinen on myös kaikkien eurooppalaisten eläinlääkäreiden katto-organisaation (FVE/UEVP) delegaatti. Näissä luottamustehtävissään hän on ensimmäinen suomalainen hevoseläinlääkäri.

Viime vuosina Kellokoski-Kiiskinen on myös panostanut voimakkaasti hevosdiagnostiseen osaamiseensa ja on ensimmäisenä suomalaisen hevoseläinlääkärinä läpikäynyt kansainvälisesti arvostetun ISELP-koulutuksen Keski-Euroopassa. Koulutus keskittyy hevosen ontumatutkimukseen ja diagnostiseen kuvantamiseen, mm. röntgen- ja ultraäänitutkimusten tekoon.

Kellokoski-Kiiskinen on tarttunut uuteen haasteeseen ja kehittänyt Paulus-mobiilisovelluksen hevosenomistajille. Paulus- sovellus on hevosten terveydenhuoltoon ja lääkekirjanpitoon keskittyvä digitaalinen palvelu, joka pyrkii helpottamaan hevosen terveydentilan seurantaa ja lakisääteisen lääkekirjanpidon ylläpitoa. Sovellus on markkinoilla tämän kevään aikana.

Miten hevosharrastuksen kasvu näkyy klinikalla?

– Hevosia, kuten muitakin lemmikkejä, hoidetaan nykyään herkemmin ja perusteellisemmin. Hevosia on nykyään ‘monta sorttia’, kuten vaellushevosia, lännenhevosia, terapiahevosia, kertoo Kellokoski- Kiiskinen hevosharrastuksen trendeistä.

Mitä keskeisiä alan kehittämisteemoja on Euroopan tasolla tullut vastaan?

– Hevosen koko elinkaari on paljon tapetilla kansainvälisissä tapaamisissa, myös Yhdysvalloissa. Tässä tarkoitetaan etenkin elinkaaren loppua, eli mitä tapahtuu hevoselle uran tai elämän lopussa. Myös hevosen muuttuva rooli moderneissa yhteiskunnissa puhuttaa, esimerkiksi hevosen kilpailuttamisen eettiset kysymykset. Hevosten tietojen läpinäkyvyyteen pyritään saamaan parannusta ja tähän Paulus-mobiiliapplikaatio pyrkii tarjoamaan vastauksen.

Mitä haasteita/ilon aiheita näet Lapin hevosurheilussa?

– Haasteina meillä on tietenkin aina pitkät välimatkat ja vähäinen ammattilaisten määrä. Ilonaiheita on paljon, kuten esimerkiksi hienot, lumiset valmennuspaikat ja Ruotsin puolen kilpailumahdollisuudet sekä ravi-, että ratsupuolella.

Entä yliassistentti Paulus, millä mielin suuntaa kohti kesää?

– Paulus on loistotuulella: töissä menee hyvin ja vapailla on paljon päässyt hiihtämään kevätauringossa. Mobiiliapplikaation keulakuvana oleminen on uutta ja näin vaatimattomalle koiralle hieman jännittävää.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä