Apua tilanteessa kuin tilanteessa!

Ite Hartikainen

Näin vahvasti lupaa palvelua Hinaus Kari J. Hartikaisen nettissivu. Ihan ”Ite Hartikainen” kertoo olevansa sanansa mukainen mies. Kun puhelin soi, kurvaa itsenäinen, mihinkään ketjuun kuulumaton yrittäjä paikalle hetkessä. Tai kilauttaa lähimmän auttajan päästämään pälkähästä, Utsjoelta Espooseen.

– Yhteistyötä teen kaikkien hinausapua antavien kanssa. Asiakkaan ei tarvitse huolehtia, missä päin Suomea on hädässä, vaan soittamalla minulle hoidan auton.

Ensimmäisen hinausalan yrityksen Kari perusti 34 vuotta sitten Oulun seudulle. Noista päivistä toiminta on laajentunut Lapin alueelle, missä Hinaus Kari J. Hartikainen palvelee avuntarvitsijaa yötä päivää.

Asiantuntevaa palvelua tien päälle

Puhelin soi. Joku on jäänyt tien poskeen Valajaskosken seudulle. Kari vastaa puhelimeen Oulusta ja tilaa oitis paikalle lähimmät auttajat Rovaniemeltä.

Moni kollegoista on vuosien takaa tuttuja, sillä Kari on opettanut kymmeniä työntekijöitä hinausalalle. Tätä kautta on verkostot valmiina läpi Suomen. Hinaaminen, toisten auttamisen pulasta ja ratkaisun löytäminen kuulostaa olevan miehen selkärangassa, elämäntyö.

Apu on kulkijalle tarpeen

Henkilöautojen lisäksi Hartikainen hoitaa isommatkin ajoneuvot pois pälkähästä ja tarjoaa autoilijalle vara-auton käyttöön. Joskus voi kokeneelle kuskille sattua, että kiireessä auton avain jää auton sisälle ja ovi paiskautuu kiinni. Ei hätää! lupaa Kari ja avaa lukittujen autojen ovet ja noutaa pirssit vaikka parkkitalosta, jos ne sinne jostain syystä ovat jääneet. Joskus hyytyy auton akku, ja tien päällä tarvitaan apua.

Millaista apua eniten kysytään?

– Lähinnä pelkkiä autojen siirtoja, on teknisiä vikoja, oven aukaisuja. Eilen kävin aukaisemassa iltakymmeneltä auton oven.  Kun soitto tulee, niin saan lähteä töihin. Yölläkin, kertoo Kari arkipäivän työtahdistaan. Paljon on myös kolaritapauksia ja näin talvella niin pienten kuin suurempien ajoneuvojen ojasta vetoja.

Apua tarvitaan usein niin kuorma-auton kuin henkilöauton käynnistykseen. Uusissa autoissa sähköjarrut tahtovat jäädä jumiin. Lapissa uusia autoja myös hinataan useammin, sillä monesti vanha auto kestää paremmin kuin uusi.

– Keväällä tulevat hiihtolomalaiset, paljon ihmisiä on liikenteessä ja silloin aina enemmän sattuu ja tapahtuu. Sanon aina ihmisille, että pitäkää hyvät ihmiset hyvät renkaat.

Puhelin soi uudelleen. Nyt sama autoilija on hädissään tien poskessa odottamassa Karin lupaamaa apua.  Kari neuvoo rauhallisesti odottamaan hetken vielä, sillä tilattu hinausapu on ihan kohta paikalla.  

Vapaalla letkeästi

Karin filosofiaan kuuluu, että omasta elämästä pitää tehdä hyvää, että voi toisille tehdä hyvää. Kari kirjoittaa paljon. Silloin syntyy runoja ja ajatelmia, jotka saattavat muuttua lauluiksi. Mies harrastaa esiintymistä, laulaa ja puoliso runoilee. Säestäjä löytyy aina sieltä, missä keikkakin on.

–  Rovaniemen yrittäjäpäivillä olen laulanut ja Oulun Rotuaarilla kesällä lauloin 7 tuntia yhteen menoon, ihan omaksi ilokseni.

Mitä neuvoja antaisit tien päällä liikkujille?

Tästä numerosta saa avun tien päällä yötäpäivää, lupaa Ite Hartikainen.

– Ennen kaikkea huoltakaa autonne. Pitäkää aina kahdet avaimet mukana, kun lähdette matkalle.  Se on pieni investointi teetättää kakkosavaimet ja pitää ne mukana.

– Turha kiire ja hötkyily liikenteessä kannattaa jättää pois, on parempi hiljentää vauhtia, että pääsee turvallisesti perille. Ja kaikilla on varmasti parempi mieli, kun otetaan myös toiset huomioon tien päällä.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä