Avoimet Kylät Lapissa 10.6.

Viime kesänä Lohinivassa verryteltiin yhdessä Avoimet- kylät- tapahtumassa. Tänä kesänä on Lapissa luvassa 95 tapahtumaa 90 kylässä. Kuva: Pirjo Riskilä

Sadoissa kylissä ympäri Suomea toivotetaan kesäkuun toisena lauantaina kaikki tervetulleiksi tutustumaan kylän toimintaan, asukkaisiin ja palveluihin. Teemapäivänä voi poiketa lähikylillä, tutustua itselle uusiin kyliin tai tehdä koko päivän kesäinen kiertoajelu maaseudun maisemissa. Lapissa on mukana 90 kylää ja 95 tapahtumaa, joissa esitellään paikallista elämän menoa, tuodaan kylätoimintaa näkyväksi sekä markkinoidaan kyliä vierailu- ja asuinpaikkana. Näin halutaan lisätä positiivista mielikuvaa kylillä asumisesta ja muistuttaa maaseudun mahdollisuuksista.

Sodankylässä ja Rovaniemellä on mukana 13 kylää, Kittilässä 12, Kolarissa ja Inarissa kaksi.

Sodankylä, Inari, Kittilä, Kolari

Sodankylän Jeesiössä klo 12-15 kahvitellaan, paistetaan makkaraa ja kisaillaan ongintakilpailussa ja tikkakisassa. Kieringissä klo 12 -18 on vuorossa kesäkauden avajaiset ja mm. jokilautan vesille lasku. Moskuvaarassa klo 10-16 vietetään siivouspäivää ja Petkulassa klo 12-14 talkoillaan Mataraojan laavulla ja myllynkivillä, raivataan, korjataan laavua, kalastellaan, paistetaan makkaraa ja kahvitellaan.

Puolakkavaarassa klo 11-15 on ulkoilupäivä, makkaranpaistoa ja kahvistelua. Rajalassa klo 12-15 pelataan frisbeegolfia, Riipissä klo12-15 on Matin pirtillä avoimet kylät ja Sassalissa klo 12-16 sillä siisti- tapahtuma. Seipäjärvellä on klo 11-15 rantatapahtuma, Siurunmaalla klo 13-15 päiväkahvit Kaunisniemen laavulla, Torvisessa klo 16-19 kesäkauden avaus, jossa onkikilpailu, makkaranpaistoa ym.

Vaalajärvellä klo 12-15 pidetään siivous- ja polttopuutalkoot. Sieltä on kotoisin Sulo Riipi, pitkäaikainen kyläaktiivi. Hän on vaikuttanut toiminnassa jo kymmeniä vuosia, opettaa yhä nuorempia kylätoiminnan saloihin ja vaikuttaa ihmistuntemuksellaan ja saa ihmisistä parhaat puolet esiin, kun niitä tarvitaan.

Sulo on parhaimmillaan ollut yhtä aikaa Vaalajärvellä 5-6 yhdistyksessä, joista kolmessa puheenjohtajana ja joissakin sihteerinä tai rahastonhoitajana. Monessa mukana ollut ja omien sanojensa mukaan ei monestikaan iltaisin kotona. Perjantait olivat kuulemma rauhoitettuja yhdistystoiminnalta.

Vuojärvellä klo 13 alkaa kyläpäivä, jossa huutokauppa peräkärrykirppis ja buffet. Vuojärveltä on kotoisin myös Pentti Hannula, joka aloitti toiminnan nuorisoseurassa 1946, maamiesseurassa 1948 ja on jatkanut 1991 perustetussa kyläyhdistyksessä, Vuojärvi- seurassa, vuoteen 2016 asti. Hän on ollut aktiivinen ja porukkaa koolle vetävä hahmo, aina ensimmäisenä kylätalkoissa. Näistä ansioista hänet palkittiin vuoden 2017 kylätoimija-palkinnolla.

Inarin Koppelossa klo 12-16 vietetään kesäkauden avajaisia, ollaan yhdessä ja pidetään hankkeen talkoot.

Kirpputori on avoinna 8.-10.6. Menesjärvellä klo 9-12 laitetaan kylämaisema kuntoon, siivotaan ja tulistellaan.

Kittilässä Alakylässä klo 12-16 on Kotimuseo Vene-Aapon Venehuoneessa ja avoimet ovet, kotiseutuhistoriaa ja samalla pääsee punnitsemaan ja arvioimaan Ounasjoen ennätyslohen painoa. Esittelyjä on tasatunnein ja ulkona frisbeegolfia. Kaukosessa klo 11-15 vietetään Avoimet kylät -tapahtumaa, Kelontekemässä on klo 11-14 tapahtuma Riihimuseolla ja Kinisjärvi-Vuomassa klo 11-15 kirpputori ja myyjäiset ja illalla tanssitaan klo 20-24. Kuusajoki/Siitonen on valmiina kylän toimipaikan kunnostukseen talkoilla klo 11-16, Könkään kylässä klo 18-20 lauluiltaa vietetään veneenlaskupaikalla. Lompolossa klo 12-14 talkoillaan Sauvu-kodalla ja Molkojärvellä klo 12-18 on taide- ja käsityönäyttely ja tarjolla lohikeittoa. Puljussa talkoillaan klo 18-20 Puljutunturin laavulla ja Rauhalassa siivotaan tienvarsia ja kahvistellaan klo 12-16. Tepastossa klo 12-15 kierretään Runopolkukierros ja sen päälle paistellaan makkaraa, nautitaan nokipannukahvit ja mehua kyläseuran omalla kodalla.

Kolarin Sieppijärvellä klo 11-14 vietetään Kyläpäivää uimarannalla. Äkäslompolo kokoaa kyläläisiä yhteen klo 12-14 kylän historiaa muistavaan tapahtumaan.

Rovaniemi

Rovaniemen Auttissa ja Pirttikoskella on toimintatori ja ulkoilmatapahtuma klo 11 alkaen. Hirvaalla asetetaan tavoitteeksi liikkua yhdessä 100 kilometriä, tarjotaan perinneruokaa ja pidetään Parkour-turnaus.

Lehtojärven Lehtopirtille toivotaan väkeä kyläilemään klo 12-15. Lohinivassa vietetään riehakasta rantapäivää klo 11 alkaen.

Meltaus-Patokosken markkinoilla klo 10-14 on tarjolla sini-valkeita kukkia ja ilmapalloja, musiikkiesitys, kakkukahvit ja myydään tuotteita. Narkauksessa kylätalolla klo 12-16 esitellään perinnettä ja nykyaikaa.

Rautiosaaressa klo 14-17 kuullaan tarinoita hiidenkirnusta ja Sinetässä klo 11-15 vietetään kesäkimaraa.

Songassa miesten kokkikoulu valmistaa loimulohta ja muuta sapuskaa ja Tervakööri esittää näytelmän.

Tapionkylässä on klo 15-18 huutokauppa. Törmängissä klo 10 alkaen näytetään, miten pistetään särki hyötykäyttöön eli säilykepurkkiin.

Vanttauskoskella on klo 15-19 kylätapahtuma uudella uimapaikalla. Vanttausjärven väki pitää klo 10-14 monitoimipäivän, jossa on luistattelukisa, keskustelutilaisuus tanssilavan tulevaisuudesta, toimintaa lapsille ja kahvio makkaroineen. Viirissä klo 12-15 on seurojentalon avointen ovien päivä, kirpputori, saappaan heittoa, naulan lyöntiä ja tikanheittoa. Tanssilavalla esiintyy paikallinen kuoro ja yleisölle myös kahvibuffet.

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä