Lähiloma Lapin merenrantakaupunkiin

Lähiloma Lapin merenrantakaupunkiin. Onnistuu, ja majoittumiseen luksusta ja lempeää tunnelmaa saa pittoreskistä PutiikkiHotellista rautatie-aseman kupeesta.

Vieraat ihmiset samassa sisätilassa ovat suomalaisten suurin koronapelko. Näin tiedottaa ilmanpuhdistimia kauppaava yritys. Sen mukaan samassa sisätilassa olevat vieraat ihmiset aiheuttavat suomalaisille suurimman koronatartuntapelon. Joka kolmas pitää tartunnan saamista todennäköisenä myös hengitetystä sisäilmasta tai kosketetuista pinnoista.

Näitä varmaan moni pohti kesän aikana, kun otti oman auton alleen, vuokrasi asuntovaunun ja halusi varmistaa, ettei tarvitse kuin pakon edestä pysähtyä johonkin ruokakauppaan vieraiden ihmisten pariin. Ulkoilmassa voisi ehkä nauttia kahvikupillisen matkan varren bensiksen pihapatiolla ja samalla käydä vessa-asioilla kätten pesulla ja testaamassa, millaiselta tämän paikan käsidesi tuoksuu ja tuntuu käsissä.

Hotellit, majasijat, ravintolat ja kahvilat ovat jynssänneet ja desinfioineet tilojansa jo monta kuukautta. On luotu varmuutta ja tunnelmaa, että meillä pistäytyminen on edelleen turvallista, luota meihin. Tähän itsekin uskon. Olen uskaltanut lähilomilla erilaisissa vieraitten ihmisten kuluttamissa makuutiloissa pitkin kesää ja kosketella eri tilojen porraskaiteita, ovenkahvoja ja pöytiä. Alkuun tuli valituksi kimppakämppä, sitten pariskuntahuone, kahden hengen teltta ja viimeiseksi makuusali, jossa petejä oli jopa 9 hengelle. Huh, miten näin uskaltaa! Tiedä kenen kanssa joutuu yönsä viettämään, käymään vielä samassa suihkussa ja vessassa. Auts!

PutiikkiHotelli Kemi 1932

Matkani suuntautui Lapin merenrantakaupunkiin, Kemiin. Varauspalvelun valikoimassa edukseen näyttäytyi tuore, pari vuotta sitten avattu hotelli, passelisti juna-aseman vieressä. Tämän rakennuksen alakerrassa olin aiemmin piipahtanut maittavalla lounaalla Cafe Hertassa. Silloin oli koronaan valumisen alkupäiviä menossa maaliskuun puolivälissä, ja muistan lukeneeni kahvilassa printtilehtiä siinä samalla ja ihmetellä, mitä uutiset tulevatkaan lähitulevaisuudelle merkitsemään.

Nyt tuo uuteen eloon herännyt, kirkkaankeltainen talo rautatieasemarakennuksen vieressä tarjosi mahdollisuuden viettää aikaa myös talon yläkertaan rakennetussa hotellikompleksissa. Yksi plussa nettivarausta tehdessäni oli, että pääsisin kauniiseen Herttaan aamiaiselle, joka sisältyi huoneen hintaan.

PutiikkiHotellia ennen tila on toiminut asemaravintolana liki 30 vuotta sitten. Yläkertaa asuttivat aikoinaan ravintolan henkilökunnan jäsenet. Useita yrityksiä oli ravintolapuolen tiloissa sittemmin käynyt, mutta vinttiosasto on pysynyt tyhjillään ennen PutiikkiHotelli konseptin syntymistä.

Miljöö kuin silloin ennen

Näppärästi omatoimimatkaajan tavoin sain puhelimeeni koodin ulko-ovea varten, maksun kätevästi nettipankin kautta hoidetuksi ja asianmukaisen, ystävällisen palvelun meilissä ennen paikkakunnalle tuloa. Vanhat puiset rappuset yläkertaan hiippailin kauniiden peilien, lampettikynttilöiden, kirjatapettien ja nojatuolien ohitse. Saatuani avainkortin huoneen oveen, tajusin, että olenkin tässä huoneessa ypöyksin, suuressa avarassa salissa. 9 hengelle pedattu huone toimii nyt 6 hengen makuuhuoneena, jokainen sänky sijoitettuna tarpeeksi etäälle toisistaan. Varmaan reppureissaajia varten alkujaan suunniteltu.

Ei tarvinnut änkäytyä tervehtimään eri kielillä hyvääpäivää kenellekään, ei vaivaantua oman makuusijan etsinnästä. Ihan vain tiputtelin romppeeni seinän vierustan petiin, latauspisteet käyttöön ja suihkuun.

Suihkuhuoneita vessoineen on riittävästi, isoja ja kauniisti vanhan ajan tyyliin sisustettuja. Suihkuvesi sihisteli lämpimänä vuoroin lautasenkokoisesta kattosuihkusta ja käsisuihkusta ja laadukkaat shampoot ja hoitoaineet löytyivät hyllyltä valmiina. Siisteyttä piisasi huoneen lisäksi myös käytävillä. Hiljaisuus laskeutui heti viimeisen Helsinki-Rovaniemi -yöjunan mentyä ohitse.

Syyslomanen ihan näillä nurkilla

Jos moni jää kotiinsa syksyn ajaksi töitään etäilemään, kannattaa ottaa perheen kanssa puheeksi poistuminen pikku lomaselle silloin kun mahdollisuus tulee eteen. Voisin tehdä vaikka tikusta asiaa päästäkseni uudelleen Kemiin, ja varata PutiikiHotellista toisenkin yön. Saisin pienen irtaantuminen kerrostalon arjesta ja kokea hotellihetken herkkuineen. Turvallisesti, siistiin palveluun jo oppineena.

Väkeä ei Lapin majoitustiloissa taida nyt olla liikaa, vaan sijaa löytyy, eikä tarvitse nukkua kuin sillit purkissa. Kun itsellesi tulee tilaisuus, lähde lähilomalle. Mitä sitä kauemmaksi, kun kaikki hyvä on tässä ihan vieressä.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto