Voltairen Candide innoittaa

Aulis Harmaalan Optimisti ja hyväuskoinen nimeä kantava näyttely on avoinna Galleria Napassa Rovaniemellä. Kuva: Lapin taiteilijaseura

Galleria Napa on asettanut esille 14. helmikuuta asti Ranualla syntyneen ja Helsingissä asuvan Aulis Harmaalan töitä.

Nähtävillä on 52 maalausta ja puuveistosta. Töiden innoittajana on toiminut valistusajan ajattelijan Voltairen (1694–1778) novellista tuttu hyväuskoinen Candide, joka matkustaa ympäri maailmaa todistamassa kauhua ja kurjuutta, Harmalan maalauksissa hahmo seikkailee tässä ajassa.

Harmaala kertoo:

– Voltairen hahmo Candide on sivustakatsoja, joka yrittää säilyttää uskonsa ihmisyyteen. Candide pohtii, ovatko ihmiset aina tappaneet toisiaan niin kuin nykyisin, ovatko he aina olleet valehtelijoita, pettureita, tekopyhiä ja houkkia. Vertaan tarinan optimistia nykyajan sivustakatsojaan, joka tuijottaa Facebookin kuvavirtaa. Sivustakatsojien määrä nousee jo miljardeihin, ja mikään ihmisen luonteessa ei tunnu muuttuvan. Kolmannen valtakunnan historiaan perehtynyt Timothy Snyder rohkaisee kirjassaan Tyranniasta ottamaan oppia historiasta, sillä emme ole tulleet viisaammaksi. Voltaire oli aikansa omatunto. Monella meistä on edellytyksiä samaan.

Galleria Napa on avoinna: ti–to klo 12–18, pe klo 11–17, la klo 12–16.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä