Loma-asukkaat innostuivat Kolarin kylistä

Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä kutsui kunnan loma-asukkaat ensi kertaa koolle Luontokeskus Kellokkaaseen tammikuussa. Kehitysjohtaja Johanna Koivumaa kertoi loma-asukkaille kunnan monipuolisesta hanketyöstä. Kuva: Milla Salo

– Tämä oli erittäin mielenkiintoinen tilaisuus, tosi hyvä, Ylläsjärvellä lomaileva keravalainen Yrjö Benson sanoi Kolarin kunnan järjestämän mökkiläisparlamentin jälkeen.

Hän ja 60 muuta loma-asukasta keskustelivat vilkkaasti Kolarin ja Ylläksen alueen kehittämisestä, uudesta twiitin mittaisesta kuntastrategiasta ja Hannukaisen kaivoshankkeesta.

Tiiviin kuntastrategian kolmea tavoitetta vapaa-ajan asukkaat pitivät hyvinä. 500 uuden työpaikan tavoite aiheutti keskustelua siitä, miltä toimialalta työpaikkoja tavoitellaan.

– Kunnan kannalta kaikkien toimialojen työpaikat ovat tervetulleita, kunnanjohtaja Antti Määttä totesi.

Kaikki kylät esille

Vapaa-ajan asukkaita innosti kehitysjohtaja Johanna Koivumaan terveiset Kolarin kylien ja matkailun kehittämishankkeista.

– Johannan esitys oli monessa suhteessa innostava ja inspiroiva. On paljon kyliä, joita me Ylläksellä lomailevat ei tunneta. Me liikutaan hirveen mielellämme koko Kolarin alueella, vapaa-ajanasukasyhdistys Ylläksen ystävien puheenjohtaja Marja Ramm-Schmidt sanoi.

Koivumaa kertoi tarinallisen kylienkehittämishankkeen lisäksi Tornion-Muonionjoen kalastusmatkailun kansainvälistämisestä, Pasmajärven luontomatkailuhankkeesta ja luonnontuotteiden jalostushankkeesta.

Kaivoshanke huoletti

Moni loma-asukas oli huolissaan Hannukaisen kaivoshankkeesta ja kaivoksen mahdollisista ympäristövaikutuksista.

– Jos sieltä tulee pölyä, jos lumi värjääntyy, jos tulee melua, jos joet likaantuvat niin, että niissä ei voi enää kalastaa, niin se on äärimmäisen iso kauhukuva, Benson sanoi.

Määttä kertoi hankkeen luvituksen olevan kesken. Kaivospiiripäätös on, mutta ympäristölupaa odotetaan. Hän toivoi loma-asukkaita mukaan pohtimaan, miten suunnitteilla olevan rauta-kulta-kupari-avolouhoksen haittoja pystyttäisiin pienentämään ja mahdollisia hyötyjä kasvattamaan.

– Nyt olisi järkevää keskustella, mitkä vaikutukset käytännössä on ja mitä voidaan tehdä.

Mökkiläistoimikunta Kolariin?

Ramm-Schmidt toivoi, että yhteistyö Kolarin kunnan ja loma-asukkaiden välillä vakiintuisi.

– Ehdotan, että perustetaan työryhmä, joka pohtii näitä asioita.

Teksti: Milla Salo

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä