Tuomikosken tilipalveluun tuotiin tämän päivän tekniikka

Kuvassa Eeron ja Ilkan rinnalla isosisko Laura, joka valmistuttuaan oikeustieteen maisteriksi saa tuoda tietämyksensä Eurocontrollin käyttöön. Kuva: Tuomikosken kotialbumi

Rovaniemeläinen Eero Tuomikoski vaihtoi virkamiesasun hieman rennonpiin vetimiin vuonna 1990. Mies otti loparit Postilta ja pisti jalkaansa yrittäjän saappaat. Tuolloin syntyi tilipalveluihin ja isännöintiin erikoistunut ET-Tuomikoski Ky.

Viime keväänä, 26 vuoden jälkeen perheen poika Ilkka Tuomikoski on noussut isänsä rinnalle tasavertaisena kumppanina. Nuoremmalla Tuomikoskella on vahva suhde yritykseen. Ilkan ensikosketus yritykseen oli, kun hän polvenkorkuisena portaiden juurella itki isänsä perään.

Kaksikko on perustanut Eurocontrol – Suomen yritys- ja kiinteistötilit Oy:n, jonka nimiin ET-Tuomikosken palvelut pikkuhiljaa siirtyvät.

Uuden yrityksen pääpaino on tilitoimistopalveluilla, unohtamatta kuitenkaan kiinteistöihin kohdistuvaa isännöintiä. Kiinteistö- ja taloyhtiöille tarjotaan heidän tarpeisiinsa räätälöityä palvelua.

Ilkka nosti toimintaympäristön tähän aikaan

Näihin päiviin asti asiakas on omiin asioihinsa liittyen ollut tilitoimistojen antamien tietojen varassa. Ilkka on nostanut Tuomikoskien yrityksen tähän aikaan. Eurocontrol on ottanut käyttöön viimeistä huutoa olevaa tekniikkaa, joka on tuonut mukanaan molemmin puolisen avoimuuden.

– Asiakkaamme voi seurata omalta koneeltaan meidän tekemisiä. Kaikki tehdyt merkinnät päivittyvät vuorokauden sisällä tehokkaasti molempien käyttöön, Eero Tuomikoski selventää.

– Tilannetta voi verrata siihen, että ojankaivuussa minä otin kouraani tutun lapion ja puursin ojanpohjaa päiviä. Kun Ilkka tuli remmiin kaivurilla, hetken päästä homma hoitui nopeammin ja tehokkaammin, Eero kuvailee.

Ainoastaan asiakkaan asialla

Eurocontrolin perustaminen johtaa ajan kanssa sukupolvenvaihdokseen. Ilkka on saanut positiivisen vastaanoton. Yrityksessä on edelleen alkuperäisasiakkaita vuodelta 1990, osassa niistäkin on vaikuttava sukupolvi vaihtunut.

Eero ja Ilkka painottavat, että heidän lähtökohtanaan on hoitaa asiat reippaalla tekemisen meiningillä avoimin mielin, vain ja ainoastaan asiakkaan etuja ajatellen.

Eurocontrolissa ei tunneta käsitteitä virka-aika ja virkamiesmäisyys, joten ovea ei tarvitse avata lakki kourassa. Töitä tehdään silloin kun se sopii asiakkaan aikatauluun, samalla voidaan vaihtaa kuulumisia kahvikupillisen ääressä ja pohtia syntyjä syviä.

– Meidän yrittäjien ei saa unohtaa, kuka palkkamme maksaa. Sehän on niin, että voit vain kerran myydä pilaantunutta makkaraa, jatkaa Eero.

Yrityksellä on hyvät, luottamukselliset ja kunnioittavat suhteet myös viranomais- ja eri julkishallinnon tahoihin. Joidenkin virkahenkilöiden ja Eeron välinen yhteistyö on muuttunut ihan ystävyydeksi asti.

Teksti: Elisa Javarus