Nivala nosti Kemijärven maailmankartalle

Heikki Nivala sanoo olevansa ihan tavallinen maalaismies, jolla on luja usko tekemiseen Itä-Lapissa. Kuva: Heikki Nivalan kotialbumi

Kemijärveläinen ex-poliitikko ja Itä-Lapin puolestapuhuja, Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala on useaan otteeseen kohottanut Kemijärven kartalle kotimaassa. Kemijärveläisrintama nousi vuonna 2006 Nivalan johdolla junakapinaan, vuotta myöhemmin hän luotsasi Massaliikettä. Junayhteys saatiin pelastettua, mutta tehtaan kuolema oli väistämätön.

Sellutehtaan raunioille jäi kytemään liekki. Alueella alkoi pikkuhiljaa pilkistää ajatus biojalostamosta. Valtava taustatyö, suunnittelu, osaavat ihmiset ja yhteistyökumppanit vauhdittivat varteenotettavan vaihtoehdon; biotehdashankkeen, Boreal Bioref Oy:n syntymisen.

Kemijärveläistä konseptia ei voi kopioida

Yhtiön perusperiaate on alusta saakka ollut se, ettei sen luomaa, koko maailman mittakaavassa ainutlaatuista konseptia voida kopioida tai siirtää Kemijärven ulkopuolelle. Kaikissa tapauksissa investointipäätökset on turvattu tehtäväksi paikkakunnalle.

Nivala on nyt nostanut Kemijärven myös maailmanlaajuiseen julkisuuteen. Paikkakunnalle sellua ja muita biotuotteita tuottavaa jalostamoa valmisteleva Boreal Bioref Oy on löytänyt rinnalleen rahoittajan, Kiinan valtion koneteollisuusjättiin Sinomachiin kuuluvan insinööritoimisto Camcen.

Kiinalaistaho on tehnyt useita esisopimuksia biotehtaan suunnittelusta ja rakentamisesta kemijärveläisen Boreal Bioref Oy:n kanssa.

Aalto-yliopiston puunjalostustekniikan professori Olli Dahl arvioi YLE:n haastattelussa, että uusi tehdas olisi vähintään puolet suurempi Kemijärven entiseen sellutehtaaseen verrattuna.

Dahl pitää investointia merkittävänä. Hän laskee, että välittömästi tehtaalle tulee 170-200 työpaikkaa ja kerrannaisvaikutukset tulevat olemaan 4-5-kertaiset.

Pienen ihmisen asialla

Puolustaessaan pohjoista periferiaa ja sen pientä ihmistä, Nivalalla ei ole ollut oma lehmä ojassa. Miehen mielessä on kaiken aikaa ollut alueen kehittyminen ja asukkaiden elinmahdollisuudet.

Nivala on katsonut surullisena syvälle perheiden pirtteihin, miten itälappilaiset ovat hajautuneet. Kun työikäinen väki lähtee leveämmän leivän perässä etelän savotoille, isovanhempien ja lastenlasten välit jäävät ohuiksi. Pullantuoksuinen mummola piirtyy usealle Lapin lapselle vain mielikuviin.

Heikki Nivala on joutunut punnitsemaan tarkkaan tekemisiään. Julkisuuteen heittäytyminen on vaatinut veronsa.

– Olen hyvin perhekeskeinen, aika kun on rajallista, en ole aina ehtinyt olla niin läsnä, kuin olisin halunnut. Olen kuitenkin kuunnellut läheisiäni ja saanut heidän hyväksymisensä ja tukensa, Nivala kiittelee.

Boreal Biorefin toimitusjohtajaksi nimityksen jälkeen jääviyskysymysten vuoksi Nivala luopui kaupungin luottamustehtävistä.

Maalaismiehen vahva usko

Nivala muistuttaa, että yhtiön syntyaikana pyöreän pöydän ritarit ovat olleet Kemijärven asialla. Boreal Biorefin onnistumisen taustalla on äärimmäisen hyvä tiimi. Nivalan mukaan he ovat Timo E. Korvan, Pekka Koskenrannan, Jari Polven ja Aarno Kostamon kanssa kyenneet avoimeen, samalla kriittiseen vaikeiden asioiden käsittelyyn. Matti Karjula, Fredrik Creutz ja Luis Verde ovat sitoutuneet hankkeen toteuttamiseen juuri Kemijärvellä.

– Minä olen ihan tavallinen maalaismies, jolla on ollut mukana vahva usko. Alan erityisosaajia on kulkenut rinnalla, Nivala kertoo.

– Meidän on ajateltava tätä koko alueen onnistumisena. Vaikka rahoittajan rooliin astuu äärimmäisen tärkeä kumppani Kiinasta, hanke tuo hyvinvointia mahdollisimman monelle paikkakuntalaiselle.

Heikki Nivalan mukaan investointipäätös on määrä tehdä ensi vuoden loppuun mennessä ja Kemijärven biotehtaan tuotanto voisi alkaa vuonna 2020. Investoinnin arvo olisi 780 miljoonaa euroa. Puuhankinnassa yhtiötä kiinnostavat alueella toimivat erikoisalan yritykset.

Teksti: Elisa Javarus