Pieni polku johdattaa Lapin taiteilijoita

Lappilainen kirja; Pieni polku johdattaa Lapin taiteilijoita

Sotien jälkeen taide eheytti sodasta toipuvaa kaupunkia. Tuo perinne elää tänä päivänä terveyskeskuksissa pidettävissä kuvataideseura Palaksen näyttelyissä. Rovaniemen terveysasemilla, kirjastoissa ja kahviloissa voi kohdata pienen polun verran taidetta Taide hoitaa- näyttelyissä. Niiden tarkoitus on tuoda kauneutta ja harmoniaa arjen keskelle, eheyttää näkijäänsä. Teoksissa voi tuoda esiin myös kriittistä mieltä. Näkyvästi Palaksen taiteilijoiden töissä henkivät Lappi-aiheet, on värejä, koivuja ja suota.

Vuonna 1979 kuvataideseura Palas piti kahden vuoden näyttelyboikotin, kun taiteilijoilla ei ollut kunnollisia työtiloja.  50-vuotisen taipaleensa aikana kuvataideseuran näyttelyitä on pidetty Sodankylässä, Kemijärvellä ja Kuusamossa, Rovaniemen lisäksi.

Palaksen historiaa on puettu tasokkaaksi kirjaksi, jossa esitellään myös 52 seuran jäsentä ja kultakin tuodaan esiin yksi taideteos. Näin näyttelyissä nähty työ avaa signeerauksen takaa myös tekijänsä kasvot.

Polkua eteenpäin -Lapin Kuvataideseura Palas ry 50 vuottaa 1966-2016. 2016. Painatuskeskus Finland, Rovaniemi.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto