Nainen voi lähteä Lapista mutta Lappi ei koskaan naisesta

Kuva: Biritta Lyöri

Tämän tietää nainen, joka on kiertänyt Ivalon kautta Espooseen ja päätynyt pari vuotta sitten Rovaniemelle.

– Kyllä se niin on, että pohjoisessa on ihmisten kanssa helppo asioida. Aina voi luottaa toiseen, ja oppia luottamaan, kun pohjoisessa sana mikä luvataan, yleensä myös pidetään, tietää Biritta Lyöri.

Aiemmin Biritta on tullut tutuksi Ivalossa. Siellä hän ehti olla reilut 12 vuotta työssä paikallislehden eri tehtävissä ja työn ohella opiskella kiinteistöalaa omasta yrittäjyydestä haaveillen. LKV-tutkinto tuli läpäistyksi vuonna 2004, ja johti Pohjoisen LKV osakeyhtiön perustamiseen.

– Siinä sitä oppi kulkemaan tien päällä ja olemaan valmis työhön minä vuorokauden aikana ja vuoden aikana tahansa. Työ täytti pitkälti elämää ja sen varjopuolena oli se, että itselle oli hankala saada vapaata. Lähdin hakemaan muutosta yksin yrittämiseen etelästä ja päädyin Espooseen viideksi vuodeksi aivan uudelle alalle hallintopäälliköksi teollisuuden alan maahantuontiyritykseen, jossa olin myös osakkaana, selvittää Biritta taivaltaan.

Mutta sitten tuli pohjoisen vuoro.

Rovaniemellä jatkossa konsultointiapua

Viimein Lappi kutsui ja elämäntilanteeseen sopi paluu kohti omia juuria.

– Olen ollut asunnonvälittäjänä liki kaksi vuotta Rovaniemellä ja nyt tuli taas hetki palata yrittämiseen ja pääsen näin tarjoamaan paikallista helposti lähestyttävää palvelua, kaavailee Biritta tulevaa.

Pöytälaatikossa ollut toiminimiyritys herää henkiin toukokuussa. Yrittäjänä jatkossa toimivaa Birittaa on mahdollisuus tavata konsulttiapuna, joka liittyy kiinteistönvälitysalaan tai ns. tuurauspalveluun.

–  Tarjoan yrityksille ja yksityishenkilöille konsultaatioapua LKV- asioissa, mutta en toimi kiinteistönvälittäjänä kaupassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaalla on jo ostaja valmiina, tai hän haluaa itse myydä, mutta tarvitsee apua sekä neuvoja asiakirjojen kanssa, jotta asiat menevät oikein ja lain mukaan. Tarvittaessa hankin tai sitten vain tarkistan jo hankitut asiapaperit ja teen kauppakirjat valmiiksi, mutta en toimi kiinteistöjen välittäjänä. Lisäksi tarjoan mahdollisuutta pienille yrityksille esimerkiksi liikkeen- tai puhelimen päivystysapuna, kun yrittäjä tarvitsee vapaapäivän tai hänen pitää päästä hoitamaan asioitaan eikä ole ketään saatavilla töihin pikaisella aikataululla ja kohtuullisin järjestelyin. Näin pystyn tuuraamaan tuntityönä sovitun mukaan. Tämän avun tarpeen opin itse Ivalon aikoina, kun sellaista ei ollut saatavilla ja aina oli kaikki hoidettava itse. Toivottavasti pystyn olemaan monen yksinyrittäjän tukena, kaavailee Biritta.

Harrastus antaa voimia yrittäjän arkeen

Biritta on syntynyt Ivalossa ja kasvattanut siellä kolme lasta, jotka kaikki ovat jo aikuisia. Vanhin lapsista jäi Rovaniemelle, toiset Helsinkiin ja Tampereelle.

– Kaksi lastenlastakin on, 2-vuotias Eemeli ja vuoden ikäinen Aamos, kertoo äitienpäivään valmistuva mummi.

Puoliso Antti toimii myös yrittäjänä Rovaniemellä, joten perheen maailmaan yrittäminen sopii hyvin ja tukea saa toisiltaan.

– Harrastan ratsastusta ja toissa kesänä ostin itselleni oman hevosen. Näin täyttyi lapsuuden haaveeni ja vapaa-aika kuluu nykyisin tallilla Mäntyvaarassa Joplinin kanssa touhuillen. Se on ratsu, joka nyt kokeilee ravurin uraa, maailman kaunein ja ihanin hevonen on minulla, tuumii Biritta, joka saa voimaa työhönsä rakkaan harrastuksen parissa.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lappilainen lehden pääset lukemaan maksutta täältä