Lapissa tuoreita ammattitaidon suomenmestareita

Lappilaiset opiskelijat Janne Jakkila, Katriina Ruokanen, Emilia Hoikkaniemi, Aino Lilja, Ulriika Väisänen, Noora Latvakoski ja Jaakko Vähäsarja menestyivät Taitajat2017 kisassa useassa eri lajissa.

Lapin ammattiopistosta ja Lapin matkailuopistosta kevään Taitaja2017-finaaliin raivasi tiensä yhteensä 13 opiskelijaa seitsemässä eri lajissa. Kultamitaleille ylsi Janne Jakkila kuljetuslogistiikassa, Katriina Ruokanen vaatteenvalmistuksessa sekä Noora Latvakoski ja Ulriika Väisänen parikilpailuna järjestetyssä matkailulajissa. Hopeamitalit kaulaansa sai matkailulajin toinen kisapari Emilia Hoikkaniemi ja Aino Lilja, varmistaen täten Lapin matkailuopistolle kaksoisvoiton lajissaan. Pronssia nappasi Jaakko Vähäsarja putkiasennuslajissa.

Oikeita työelämätaitoja

Kuljetuslogistiikassa taitoja miteltiin muun muassa teoriakokeella, haastavalla nosturitehtävällä, linja-autotehtävällä ja taloudellisen ajamisen tehtävällä.

Janne Jakkila selvitti itsensä kuljetuslogiikassa kultamitalille.

-Minulla oli hyvät tuntemukset koko kisan ajan, kuljetuslogistiikan suomenmestari Janne Jakkila kertaa kolmipäiväistä rutistustaan.

Vaikka kultamitali komeileekin kaulassa, toteaa tämä vaatimaton ammattilainen olevansa vielä oppimisvaiheessa ammatillisella urallaan. Heti valmistumisensa jälkeen hän aloittaa oman alan työt. Töihin lähtee myös putkiasennuksen pronssimitalisti Jaakko Vähäsarja. Jaakko erottui kilpailussa varmana ja ripeänä suorittajana, jolla oli työelämälähtöinen ote.
-En odottanut olevani mitaleilla. Tein kilpailutehtävät ripeästi niin kuin tekisin oikeissakin töissä, Jaakko muistelee.

Noora on Taitajien Taitaja

Skills Finland ry:n nimeämä jury valitsi Noora Latvakosken koko kilpailun voittajaksi kaikkien lajikohtaisten voittajien joukosta. Taitajien Taitajana palkittu Noora sai vuodeksi auton käyttöönsä ja hänelle on luvassa vuoden mittaan erilaisia ammatillisen koulutuksen edustustehtäviä. Nooran valintaa tuomaristo perusteli Nooran positiivisuudella, ahkeruudella, ammattitaitoisuudella ja työelämälähtöisellä otteella.

– En voi uskoa tätä todeksi. Ainakin se työ jonka olen tehnyt, nyt palkittiin. Ja kerrankin siitä palkittiin oikeasti kunnolla, Noora nauraa.

Kisatehtävät olivat erittäin haastavia ja ne mittasivat opiskelijoiden ammattitaitoa ja paineensietokykyä monelta eri kantilta kolmen päivän ajan. Helsingin messukeskuksessa järjestetty Taitaja2017-kilpailu oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtuma, ja toimi ammatillisen koulutuksen näyttämönä yli 98 000 vierailijalle. Kilpailijoita oli mukana noin 500, yhteensä 50 eri lajissa.

Monipuolista osaamista

Vaatteenvalmistuksessa kisatehtävänä oli ommella Suomi100-teeman mukainen juhlapuku, joka oli Teemu Muurimäen suunnittelema. Viimeisenä kisapäivänä oli vuorossa ”mystery box” –tehtävä, jossa yllätyksenä annetuista materiaaleista tuli suunnitella pukuun sopiva asuste. Yksi kahdeksasta valmistetuista juhlapuvuista tullaan näkemään ensi joulukuussa Linnan juhlissa. Toivottavasti valinta osuu juuri suomenmestari Katriina Ruokasen valmistamaan pukuun.

Matkailulajissa tehtävinä oli muun muassa matkaohjelman räätälöiminen asiakkaalle, teemaopastuksen suunnittelu ja toteuttaminen annetulle asiakasryhmälle sekä messuesityksen toteuttaminen yleisölle. Lapin matkailuopiston opiskelijat erottuivat edukseen positiivisella asenteella ja reippaalla otteella kilpailutehtävissä. Käytännönläheinen opetus ja Lapin loistavat puitteet työssäoppimisjaksoille olivat varmistaneet sen, että lappilaisilla kisaajilla ei mennyt sormi suuhun yllättävissäkään tilanteissa.

Hyvät fiilikset jäi koko kisasta. Nyt on kaikki mahdollinen saavutettu, matkailulajin kultamitalisti Ulriika Väisänen

Kuvat: Henna Jokinen/LAO

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä