Äänestäisin, jos tietäisin

Nafisa Yeasmin

Huhtikuun kuntavaaleissa on äänestysprosentin osalta paljon petrattavaa. Äänestämällä vaikuttaa alle 60% kuntalaisista, nuorista 30% ja maahan muuttaneista alle 20%. Merja Jutila Roon tutki viime vuonna Suomeen muuttaneiden äänestysaktiivisuutta vuoden 2012 kuntavaaleissa ja löysi useita syitä äänestämättömyyteen: suurta osaa ei vaan politiikka kiinnosta.

Suomeen muualta muuttaneista 28% mielestä on vaikea löytää sopivaa puoluetta tai ehdokasta ja 22 % ei saa tarpeeksi tietoa suomalaisesta poliittisesta järjestelmästä. Tämän päälle vielä 11%:lla suomen kielen taito ei ole riittävä, jotta voisi yhdenvertaisesti äänioikeuttaan käyttää.

Jutila Roon Maahanmuuttajat äänestäjinä tutkimuksen mukaan ahkerimpia äänestäjiä maahanmuuttajista viime kuntavaleissa olivat Somalian ja Ruotsin kansalaiset. Viron kansalaisista äänioikeuttaan käytti vain 12 ja Venäjän kansalaisista 16 prosenttia.

Osallistuisin, jos pyydettäisiin mukaan

Kun ei politiikka kiinnosta, silloin ei äänestetä eikä myöskään lähdetä ehdokkaaksi. Demokratia voi tuntua kaukaiselta asialta ja monesta voi tuntua, että asiat hoituvat muutenkin.

Rovaniemellä neljä puoluetta järjesti viime syksynä ensimmäistä kertaa oman tutustumistilaisuuden erityisesti maahanmuuttajille. Silloin kerrottiin, millaista on suomalainen vaikuttamistyö puolueissa ja mitkä asiat maahanmuuttajia eniten askarruttavat. Alkuvuodesta on pidetty harjoitusvaaleja, joissa on päässyt kokeilemaan ja näkemään, miten suomalainen äänestyskäytäntö poikkeaa monen muun maan käytännöistä. Osallistumisen kynnystä on näin yritetty madaltaa.

– Olemme myös kertoneet asioista eri kielillä. Jos saat tietoa omalla kielelläsi, totta kai se helpottaa kynnystä olla mukana, kertoo Moein Pouharmari, joka on ollut mukana kertomassa vaikuttamistyöstä erityisesti arabiaa puhuvien kanssa.

SDP ja Kokoomus kansainvälisimpiä Lapissa

Suurimmalla osalla Lapin puolueista listoilla on maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita. Keskustalla, vasemmistolla, kristillisdemokraateilla ja RKP:lla yksi, vihreillä kaksi. Eniten maahanmuuttajia on SDP:n ja Kokoomuksen listoilla, molemmilla 4 ehdokasta.

Rovaniemellä ovat ehdokkaina Ismail Khayre (sdp), Nafisa Yeasmin (kok) ja Nguyen Thanh Tri (kesk).

Nguyen lähti aikoinaan vaikuttamaan
koulussa. Nykyisin työelä-
män ja vapaa-aikalautakunnan
jäsenyyden lisäksi on sydäntä
lähellä liikunnallisten tapahtumien
järjestäminen lapsille ja
nuorille.

Miten aiotte lähestyä mahdollisia äänestäjiänne?

Ismail on töissä ohjaajana ja tulkkina. Hänet kutsui mukaan ehdokaslistalle hyvä demarituttu Facebookin kautta.

Ismail Khayre

– Teen flyereita ja markkinoin niillä itseäni. Jaan esitteitä tutuilleni ja vien niitä eri kokoontumispaikkoihin. Olen uusi ehdokas, enkä usko, että pääsen läpi, mutta tämä on yksi hyvä askel eteenpäin.

Nguyen oli ehdokkaana viime kuntavaaleissa ja on Rovaniemen vapaa-ajan lautakunnan jäsen.

– Olen järjestänyt paljon nuorille tekemistä, frisbeegolfia ja keilausta ja hyväntekeväisyystapahtumia. Tapaan työssäni paljon ihmisiä, vanhempia ja nuoria. Se auttaa, sillä omalla käytöksellä on iso merkitys. Varsinaista vaalityötä teen vähän.

Nafisa on ollut yhden kauden varavaltuutettu ja jäsenenä koulutuslautakunnassa.

– Kuljen työssäni paljon ja tapaan ihmisiä, eli lähestyn ihmisiä henkilökohtaisesti.

Yli 4000 ulkomaan kansalaista Lapissa

Eniten Lapin maahanmuuttajissa on ihmisiä, jotka puhuvat venäjää, englantia, saksaa, arabiaa, viroa ja persiaa.

Kansainvälistymässä ovat nyt Lapin kaupunkien lisäksi myös pienemmät kunnat, jotka ottavat tänä vuonna ensimmäisen kerran vastaan kiintiöpakolaisia. Kunnissa päästään oppimaan, miten sujuvasti uusien asukkaitten vastaanotto voi toimia ja miten ottamalla ihmiset mukaan kaikkeen toimintaan saadaan nostetta kunnan kasvuun. Tässä työssä kunta ei toimi yksin, vaan työ edellyttää entistä tiiviimpää yhteistyötä viranomaisten, järjestökentän ja elinkeinoelämän välillä. Näitten tahojen vastuulla on myös se, että ihmiset tuntevat kuuluvansa kuntaan, olevansa oikeasti kuntalaisia ja voivansa vaikuttaa.

Paikallisten puolueyhteisöjen tulee olla jatkossa paljon avoimempia uusille tulijoille. Kun Lappi kansainvälistyy, se merkitsee kasvavaa maahanmuuttoa, joka vaatii nykyistä aktiivisempaa otetta ja uusia tapoja toimia paikallispolitiikassa. Kenellekään ei ole hyväksi, jos yhä suurempaa osaa kuntalaisista politiikka ei vaan kiinnosta.

kuvat: Riitta Kemppainen-Koivisto

 

Lauantaina 25.3. Kaikkien vaalit

* os.Varastotie 2, toinen kerros

* kello 10-13: tutustu ompelu- ja kehonhoitopalveluihin tai osta tuotteita, joilla pitkäaikaistyöttömät saavat palkkatuloja

* kello 13-15: Miten kunta voi tukea kotoutumista edistämällä palkkatyön saantia? Mukana keskustelussa Petri Muje (sdp, sit), Jorma Kuistio (vihr.), Vesa Puuronen (vas), Riitta-Maiija Hokkanen (kd), Nguyen Thanh Tri (kesk), Sanna Luoma (kok).

* järjestää Moniheli ry, Arktiset maahanmuuttajat ry ja Sie&Mie Keskus osuuskunta

Lue Lappilaisen digilehti maksutta täältä