Arctic Design Week Santaparkissa ja Sodankylän jääkäriprikaatissa

Arctic Design Weekin tuottaja Julius Oförsagd (vas.), everstiluutnantti Reima Vanhanen ja Rovaniemen kaupunginarkkitehti Tarja Outila valmiina viettämään 9. pohjoista muotoiluviikkoa. Kuva: Mikko Raskinen

Järjestyksessään yhdeksäs Arctic Design Week järjestetään Rovaniemellä 20.–26. helmikuuta. Maailman pohjoisimman designviikon MISH MASH -päätapahtuma tulee yhdistämään yllättävällä tavalla elämysmuotoilua ja maanpuolustusta.

 Muotoiluviikon päätapahtuman keskipisteenä on satumainen Santaparkin luola, jonka lisäksi arktista muutosta pohditaan Suomen Puolustusvoimien tarjoamissa elämyksellisissä puitteissa Sodankylän jääkäriprikaatissa.

Design matkaa Rovaniemeltä Sodankylään

– Arktiseen osaamiseen erikoistuneena joukko-osastona ja kansainvälisenä osaamiskeskuksena haluamme ehdottomasti olla mukana tällaisessa brändissä. Koko Suomen Puolustusvoimien suuntaus on se, että olemme mukana ajan hengessä, osana yhteisöä, sanoo Jääkäriprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Reima Vanhanen.

Vanhanen kertoo, että päätös tuoda designviikko Rovaniemeltä päiväksi Sodankylään johtuu siitä, että Suomen pohjoisimmalla jääkäriprikaatin joukko-osastolla on enemmän tarjottavaa tapahtuman yleisölle.

– Meillä on arktisen osaamisen lisäksi näytettävää, sillä joukko-osastomme toimii puurakenteisessa, uniikissa 1960-luvulla rakennetussa ympäristössä.

Muotoilua meille ja muille

Arctic Design Weekin uudet yhteistyökumppanit, Suomen Puolustusvoimat ja TEKES, tuovat oman originellin lisänsä tunnelmaltaan lappilaiseen tapahtumaviikkoon, jonka ohjelma on suunniteltu alueen omien yritysten lisäksi suomalaisia ja kansainvälisiä muotoilualan ammattilaisia kiinnostavaksi.

– Nyt laitetaan pakka uusiksi ja järjestetään aivan uudenlainen tapahtuma. Mish-mash tarkoittaa sekameteliä ja sopii siksi kuvaamaan erilaisia näkemyksiä, tarinoita ja ihmisiä ”luovaksi sekameteliksi” koostavaa tapahtumaa. Nyt kuunnellaan, haastetaan, väitellään, keskustellaan, koetaan ja tehdään”, paljastaa tapahtuman tuottaja Julius Oförsagd.

Huippuvieraana Bruce J.Oreck

Rovaniemellä pääsevät muutamat yrittäjät sparraamaan liikeideaansa Bruce J. Oreckin kanssa Arctic Design viikolla. Oppia Oreck antaa markkinoinnissa, asiakaskokemuksen kehittämisessä ja tarinankerronnassa Aalto-yliopistolla. kuva: Mikko Raskinen

Viikon kantavana teemana on arktinen muutos sekä siihen reagointi. Torstaina 23.2. on luvassa Tekesin teemaklinikka aiheesta asiakaskokemuksen ja luovuuden merkitys liiketoiminnassa.  Ravistelevan asiantuntijapuheenvuoron aiheesta pitää Yhdysvaltainen entinen Suomen suurlähettiläs Bruce J. Oreck.  Lisäksi on mahdollisuus ilmoittautua kahdenkeskiseen sparraukseen Oreckin kanssa, mutta näitä tapaamisaikoja on rajoitetusti.

Muina puhujina kuullaan mm. tanskalaismuotoilija Arne Kvorningia, Euroopan parhaita työpaikkoja palkitsevassa Great Place to Work Europe 2016 –kisassa voiton napanneen Vincit Oy:n Mikko Kuitusta sekä oululaisen Exiopsin Skiiot-työkalun kehittäjiä.  Skioot kiinnitetään hiihtäjän monoon, jossa se mittaa ja analysoi hiihtäjän ominaisuuksia, esimerkiksi hiihtotekniikkaa ja sykettä.

Vuoden 2017 Arctic Design Weekille oman mielenkiintoisen lisänsä sekä huippupuhujansa tuo Pohjois-Kalotin arkkitehtien #7 NKS – symposium, joka järjestetään samanaikaisesti designviikon kanssa.  Symposiumin vieraana torstaina ja perjantaina on myös Paavo Lipponen, joka luovuttaa perjantain yleisötapahtumassa Rovaniemen Keskuskentän Railolle Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon kunnialaatan.

Näyttelyt, putiikki, bruch ja dinner

Vuosien varrella suosikeiksi nousseet designtapahtumat näyttelyistä, putiikkiin, brunssiin ja dinneriin järjestetään myös tänä vuonna. Viikon huipennuksena lauantaina nähdään Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan monialainen spektaakkeli, joka yhdistää vaatetta, mediaa, sirkusta ja tanssia.

Koko viikon ohjelma täältä: www.arcticdesignweek.fi

Maksuttoman digilehden pääset lukemaan täältä