Rovaniemi rakentaa ja kaavoittaa

Voisiko hiihtolatu olla talvisin myös Kemijoen toisella puolella? Mitä talvikäyttöä kaupunkilaiset toivovat Valiorantaan ja Koskipuistoon? Kuva: Tapio Hartikainen

Viime vuosi oli Rovaniemen rakentamisessa erityisen vilkas. Ennätys tehtiin koko 2000-luvun rakennuslupien määrässä, lupia myönnettiin 16.  Niiden sisältämä uusien asuntojen määrä, 774, on huomattava. Tämä povaa Lapin kasvukeskukseen uusia asukkaita ja osakkeiden omistajia.

Uusia omakotitaloja varten myönnettiin 122 rakennuslupaa. Määrässä on nousua edellisvuosiin noin 10 prosenttia. Omakotitalojen laajennus- ja muutoslupia haettiin 92, kun niitä neljä vuotta sitten niitä oli 48.

– Yksi selitys muutokseen voi olla, että vanhempi väestö muuttaa kerrostaloihin ja vanhoja omakotitaloja remontoidaan uusien asukkaiden toimesta. Tämä muutos näkyy uusien omakotitalojen määrässä, ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi sanoo.

Huippuvuosia vietettiin vv.2004-2006, jolloin rakennuslupia myönnettiin kerrostaloille pitkälti yli 200. Tuolloin lupien kokonaismäärä oli yli 1000, kun se viime vuonna oli 610.

Liikerakennuksia varten viime vuonna lupia myönnettiin 95, jollaista määrää ei kaupungissa ole nähty.

Vaikuta nyt Valiorannan rakentamiseen

Voisiko tällainen kesäidylli odottaa Valiorannan käyttäjiä? Kaupunkilaiset voivat esittää kaavoittajille toiveitaan 22. helmikuuta asti. Kuva: Aarno Torvinen

Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan Valiorannan arkkitehtikilpailuun ennen kuin varsinainen suunnittelutyö alkaa.

– Näin tärkeän alueen arkkitehtikilpailulle on saatava kaupunkilaisten toiveet esiin jo ennen kuin iso työ alkaa, kertoo Maarit Airaksinen, joka haluaa, että asukkaat kertovat mielipiteensä alueen suunnittelun reunaehdoille.

Airaksinen on kaupunginhallituksen jäsen. Hänen esityksestään käynnistyy Valionrannan kaavoituskilpailuun liittyvä Rovaniemen asukkaiden mielipidekysely, jonka tarkoitus on saada rovaniemeläiset, valmistelijat ja päätöksentekijät kertomaan omat kantansa ja terveiset.

Avoin kysely Valiorannan käyttötarkoituksesta

Viestit lähetetään kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti sähköisesti Rovaniemen kaupungin strategiseen hallintoon 22.2.mennessä.

MUUTETTU 26.1. KLO 10.48: Kaupunki lanseeraa kyselyn avoimeksi helmikuun alussa. Kyselyssä pääsee kertomaan:

  • mitä asioita kilpailijoiden tulisi pohtia ja tukea?
  • miten kilpailutehtävä tulisi määritellä?
  • mitä asioita arvostat Valionrannan tulevaisuudessa?
  • millaista on elämä Valiorannan tulevaisuudessa?
  • mihin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota ehdotusten arvioinnissa?
  • miten kilpailutehtävä olisi määriteltävä?

Saatuja palautteita hyödynnetään kilpailuohjelman laadinnassa ennen arkkitehtuurikilpailun käynnistämistä.

Lisätty 3.2.2017 klo 10.45:

OSALLLISTU, VAIKUTA 22.2.2017 ASTI

Rovaniemen kaupunki kutsuu asukkaat mukaan ideoimaan Valionrantaan käynnistettävää kaavoituskilpailua ja sen sisältöä. Kaavoituskilpailulla etsitään suunnitelmaa ja toteuttajaa alueelle haettavalle uuden sukupolven majoituskonseptille.

Asukaskysely:  www.rovaniemi.fi/valionranta Kysely avoinna 22.2.2017 saakka

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Mainos:

http://www.mittavakoti.fi/