Etäisyydet Lapin haaste hoitoon pääsylle

Touretten oireyhtymän kanssa on Niko Romolla välillä haastavaa ja turhauttavaa. - Mutta elämässäni on paljon hyvää, mikä kantaa eteenpäin ja antaa voimia. Olen kiitollinen. Kuva 2: Niko Romo

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä Aivoviikkoa noin 60 maassa.

Suomen neurologiset vammaisjärjestöt muistuttavat, että aivoterveydestä huolehtiminen kannattaa aina: nuorena ja vanhana, terveenä ja sairastuneena. Kun aivojen terveyttä vaalii kaiken ikää, on riski sairastua moniin neurologisiin sairauksiin pienempi. Aivojen suojaaminen myös vähentää riskiä saada vammoja, joiden seuraukset voivat olla pitkäkestoisia tai jopa pysyviä. Aivoista huolehtiminen tukee toimintakykyä ja voi hidastaa sen heikkenemistä myös heillä, joilla jo on joku neurologinen sairaus tai vamma.

Neurologiset sairaudet koskettavat suoraan yli 1 500 000 henkilöä Suomessa.

Aivohalvaus iso haaste

Rovaniemeläinen Olli Säynäjäkangas on huolissaan siitä, että ihmiset eivät ymmärrä hakeutua hoitoon nopeasti, kun aivohalvaus yllättää. Pitkien matkojen Lapissa aivoperäiset sairaudet, etenkin aivohalvaus, aiheuttavat haasteen sairaankuljetukselle. Matkaa Rovaniemelle sairaalaan on Karigasniemeltä 460 ja Enontekiöltä 430 kilometriä.

Edistääkseen tietoisuutta Säynäjäkangas on toimittanut Neurologiaa Lapissa -kirjan, jossa kuvataan etenkin aivohalvausta perin pohjin. Tutuksi tulevat myös migreeni, epilepsia, lihastaudit, Parkinsonin tauti ja niiden hoidon kehitys sekä potilasyhdistysten toiminta Lapissa.

Neurologiaa Lapissa sisältää Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien neurologian vaiheita sekä tietoa Lapin neurologisesta tutkimus- ja yhdistystoiminnasta. Kuva: Minna Säynäjäkangas

Säynäjäkangas on koonnut teokseen useiden ammattilaisten kirjoituksia neurologian kehittymisestä pohjoisessa. Alan tutkimuksen edistyminen tulee heidän kauttaan kuvatuksi monipuolisesti ja lukijalle selviää, että nopeassa ajassa on siirrytty ilmakallotutkimuksista aivojen tietokone- ja magneettikuvauksiin. Ajan myötä on tullut mahdolliseksi myös verisuonitukosten liuottaminen ja poistaminen mekaanisesti.

– Neurologia on erikoisalana Lapissa suhteellisen lyhytikäinen, sillä tänne valittiin ensimmäinen neurologian ylilääkäri 40 vuotta sitten. Tänä ajanjaksona on kuitenkin ehtinyt tapahtua paljon, tietää Säynäjäkangas.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lue Lappilainen lehti maksutta täältä