Jänkä-lehti eläinten ja ihmisten asialla

Sodankylästä käsin toimitetaan lappilaista kulttuurilehteä Jänkää. Osan jutuista pääsee lukemaan osoitteessa www.janka.fi

Eläimistä tuli syksyisen lappilaista kulttuuria esille tuovan Jänkä-lehden teema. Eläinlääkäri Sauli Koski kertoo, miten eläinkanta on muuttunut sen 30 vuoden aikana, jonka hän on hoitanut eläimiä Sodankylässä. Ari Savikko kirjoittaa Suomen ainoan kalakirjaston perustamisesta. Jängän uuden sarjakuvapiirtäjän Satu A:n stripissä tuumailevat luontokappaleet.

Porotohtori Mauri Nieminen paljastaa, mikä on lappilainen vastine nykyään muotivirtauksena leviävälle sirkkojen popsimiselle. Arktisten alueiden ihmiset ovat olleet tässäkin asiassa edelläkävijöitä. Jängän sivuilta saat kurmukeiton reseptin Maurin tapaan. Mikäpä sen eksoottisempi herkku etelän vieraille!

Ihminenkin on eläin

– Taide kertoo, mitä on olla ihminen, sanoo Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura.

Räväkkä museonjohtaja tuulettaa lehdessä käsityksiämme siitä, mikä taidemuseo on ja mitä siellä saa tehdä. Hertta Alajärvi tutustui kesällä Kaukosen Hiljaisuus-festivaaliin, ja hänen jutustaan selviää, että hiljaisuuden lisäksi siellä oli myös hässäkkää. Vanha sallalainen Uni Ojuva muistelee parhaimman makuista koulumuistoa ja kirjailija Yrjö Suutari tuo lehden sivulle ennen julkaisemattoman novellinsa.

Tanssitaiteilija Miikka Ryytty kuvaa, miten hänestä tuli tanssija ja miten hänen teoksensa syntyvät. Esittelyssä on kertomus Törmängin kylästä, josta Marjatta Rantakangas on kirjoittanut kylähistorian.