Kuntoutusmatkalla Lapissa

Vuorinen, Reijo. 2018. Kullankaivaja Mooses Söpö. Mediapinta.

Kunnanjohtajan elämä Savossa on päätynyt pisteeseen, jossa Jeremias Jerkun ei auta muu kuin suunnata kohti pohjoista rauhoittumaan.

Mielenrauhaa löytyy, kun koukkaisee Rovaniemen kautta Kittilään ja jatkaa Enontekiön kautta Inariin. Tuolla matkalla mies ei ainoastaan karkaa passitusta mielisairaalan kuntotarkastukseen, vaan löytää itsestään ihan uuden miehen. Ja uuden elinkeinon harjoittajan.

Jerkusta kehkeytyy Mooses Söpö, joka kissa seuranaan pakoilee mielisairaalan lisäksi vaimoaan ja entistä elämäänsä. Kodokseen mies kokeilee autiotupaa, mutta päätyy Saariselän Panimon kautta vuokraamaan osin maan alle kätkeytyvän korsun.

Tarina on alkuun niin vauhdikasta, että ensimmäiset 50 sivua hengästyttävät käänteillään. Kun arki alkaa asettua ja seudun uusi kullankaivaja, Mooses Söpö, alkaa saada hippusia, niin tahti tokenee. Hippusten lisäksi mies taitaa myös talvikaivuun salat ja elämä alkaa muuttua gramma grammalta seesteisemmäksi. Löytyypä kissan lisäksi vielä kettu kaveriksi. Mieli tasaantuu, kun saa olla vertaistensa seurassa, tulee kohdelluksi hyvin, osaa olla itsensä kanssa ja pystyy luovimaan erakon elämän ja kylillä piipahtamisen välillä.

Riitta Kemppainen-Koivisto