Seppo levittää kuitukuumetta

Valokuitupohjainen verkko etenee jo useissa Lapin kylissä Seppo Alatörmäsen Kuitua pohjoiseen- hankkeen myötä.

Jo 9 lappilaista kylää tai kyläryhmittymää on rakentanut valokuitupohjaisen kyläverkon ja 4 verkkoa on rakenteilla. Kylissä on perustettu verkko-osuuskuntia ja maaseuturahaston tuki mahdollistaa verkkojen rakentamisen niin, että liittymismaksut pysyvät kohtuullisina.

Kipinän syttyminen on vaatinut välillä herättelyä ja osuuskunnan perustaminen ja rahoituksen hakeminen neuvoja. Lapin Leader-ryhmien yhteisen Lapin ELY-keskuksen rahoittaman Kuitua pohjoiseen –hankkeen projektipäällikkö Seppo Alatörmänen on kiertänyt kymmenissä kylissä kertomassa hyvän yhteyden tärkeydestä ja auttanut kyläverkkoja alkuun.

VALO 2017 -palkinto tunnustus työstä

Huhtikuussa Alatörmänen sai työlleen tunnustusta, kun Suomen Seutuverkot ry valitsi hänet VALO 2017 -palkinnon saajaksi.

– Palkinto on totta kai suuri kunnia ja on hienoa, että muuallakin Suomessa on noteerattu tämä kuitukuumeeksikin luonnehdittu tilanteemme, Alatörmänen toteaa muistuttaen, ettei halua itselleen kaikkea kunniaa.

– Palkinnon sai mielestäni koko Lappi. Toimintatapa, jossa Leader-ryhmät tekevät yhteistyötä ja heidän verkostonsa ja aluetuntemuksensa ovat hyödynnettävissä, on tehokas ja toimiva, Alatörmänen huomauttaa.

Lapin ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahaston tuki on tärkeää, kun isot operaattorit eivät kiinnostu verkkojen rakentamisesta pienille kylille.

– Ilman maaseuturahastoa kyläverkkoja ei olisi yhtään, toteaa Alatörmänen.

 Mahdollisuus kehittää kotiseutua

Aiemmin tietoliikenneasentajana toiminut enontekiöläinen lähti kymmenisen vuotta sitten mukaan hankemuotoiseen kehittämiseen.

– Tarjoutui ehkä se ainoa mahdollisuus kotiseudun yhteyksien kehittämiseen, ja kehittäjähenkisenä ihmisenä lähdin mukaan, Alatörmänen muistelee.

Toimiva laajakaistayhteys on pienissä kunnissa ja kylillä tärkeä ja se voi puuttuessaan kasvattaa välimatkoja entisestään tulevaisuudessa. Varma yhteys on elinehto yrittäjälle ja se parantaa myös kyläläisen arkipäivän sujuvuutta.

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä