Kelujärven Pentti

Nimen takana Pentti Rytisalo. Kuva: Pentti Rytisalo

– Pentti- nimisiä on tässä Kelujärven kylässä ainakin kuusi, minua vanhempia ja nuorempia, aika paljon pikku kylässä. Isäni nimi oli Eemil ja minulle tuli nimeksi Pentti Eemeli.  Meitä veljeksiä on ollut seitsemän ja heistä kolme P-kirjaimella alkavaa, selvittää Rytisalon Pentti Sodankylän Kelujärveltä.

– Edustan suuria ikäluokkia ja olemme nähneet kehityksen 70 vuoden ajalta hevossavotasta  nykyaikaan, tässä maa- ja metsätaloudessa sen on nähnyt läheltä.

Maa ja metsä on antanut leivän Pentille ja hänen elämänkumppanilleen. Tilaa on viljelty ja lehmät hoidettu ja lypsetty, kaksi tyttöä saatu. Nyttemmin pariskunta on siirtynyt eläkeläisten kasvavaan joukkoon. Aika kuluu harrastellen ja kuntoa yllä pitäen, pienimuotoisesti yrittäjätyötä tekemällä.

– Papan rooli on myös yksi tärkeimmistä, meillä on neljä lastenlasta.

Pentin harrastukset ovat maanläheiset, metsästystä etupäässä, sitten hirvihommia ja hirvikoiran kasvatusta.

– Kalastus on ollut harrastukseni aina, mutta nykyisin vähemmän, koska järvi niin kuin muutkin järvet ovat alikalastettuja ja roskakala on vallannut järvet. Meillä on kyllä käyttökelpoinen muikkunuotta ja veneet, mutta viime vuosina ei ole tarvinnut nuottaa veteen laittaa.

Pentti harrastaa myös järjestötoimintaa ja yhteiskunnallisia asioita.

– Perintönä olen saanut yhteisten asioiden hoitamiseen innostukseni. Olen hoitanut yhteisiä asioita niin kyläyhteisössä, kuntatasolla, maakunnassa ja jopa valtakunnallisesti. Helpointa on asioiden hoito kylätasolla, vaikeinta kuntatasolla, johtuen politiikasta.

– Luottamustehtäväura kunnassa on yli 30 vuotta, harmikseni uran aikaiset tapahtumat ja päätökset ovat vielä jälkiselvittelyssä.

– Nimipäivää en vietä sen kummemmin, mutta onhan se keväällä, ja parempi ajankohta kuin syntymäpäiväni loppiainen!

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lue Lappilainen lehti maksutta täältä