Karaoken viemä Kaija

Kaija Katajisalo

– Nimeni on tullut Kaisa-mummin, äitini äitin, mukaan. Hänellä oli samana päivänä nimmari kuin minulla.

Näin selvittää nimensä taustoja Sodankylän Kaija Katajisalo. Hänen lapsuudessaan ei ollut juurikaan saman nimisiä, ei koulussa eikä naapuristossa. Kaija ei ollut mieleinen nimi nuoruudessa, mutta sen kanssa oli kasvettava aikuiseksi.

– En tykännyt nimestä. Vanhempana olen kyllä ollut tyytyväinen kasteessa annettuun nimeen. Ja onhan niitä kuuluisia Kaija- nimisiä laulajiakin!

Suomalaisen naisen etunimenä Kaija on tunnettu. Nimen tausta löytyy ilmeisesti kreikan kielen sanasta Aikatherinee, joka ilmaisee alati puhdasta. Kaija voi olla myös sukunimi.

Erityisen suosittu nimi oli vuosina 1940–1959, jolloin nimen sai 10 808 naista. Nuorten naisten ja tyttöjen nimenä Kaija on nykyään hyvin harvinainen. Vuoden 2000 jälkeen on vain muutamia kymmeniä uusia Kaijoja saanut kasteessa nimen. Kaijoja löytyy kuitenkin liki 20 000 eri puolilla Suomea.

Nyt aikuisena ollessa Katajisalon Kaijaa on moni kaima tullut vastaan ja tutuksi.

– Karaokessa olen Kaija K, ja tutut karaokevetäjät laittavat laulujonoon nimekseni kaijakoo. Ja sehän mulle sopii!

Kaijan on aktiivinen liikkuja ja monenlainen laji on mieleinen. Kaija pelaa lentopalloa ja pickle boolia, hiihtää, lenkkeilee, laulaa Lapin Lauluraidon kuorossa ja yksin. Vuodesta 2005 lähtien naista on kuljettanut pitkin Lapin laulupaikkoja etenkin karaoke. Tuttu kasvo löytyy usein myös tanssiparketilta. Usein rivitalon kotipihasta starttaakin auto kohti Leviä tai Rovaniemeä laulu ja tanssi mielessä.

– Talvelta odotan pieniä pakkassäitä. Ihanaa on kevätaurinko, joka siivittää valkoista hankea. Nautin hyvistä säistä hiihdellessä ja luonnon rauhasta. Toiveena on pysyä terveenä.

Miten nimipäivän viettosuunnitelmia on 25.11. varalta?

– Tulevaa nimipäivää vietän nauttien ihanasta lämmöstä. Ja sitä ei vielä tiiä, mitä kaikkia keksitään sille päivälle. Kaikille kaimanimisille mukavaa ja huippukivaa nimmaripäivää! Ja muillekin päivän sankareille!

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä