Kaakamon hevoset sodassa

Kulju, Mika. 2017. Käsivarren sota. Lasten ristiretki 1944-1945. Gummerus. Kuva: Gummerus

Lapin sodassa 1944-45 tarvittiin lääkintää ja hoitoa myös hevosille.  Tuolloin Pohjois-Suomessa asui 220 000 saksalaista sotilasta, joitten kuljettamiseen hevosia tarvittiin. Hevoset tuli pitää kunnossa ja niitä varten perustettiin Tornion Kaakamoon sotahevossairaala. Suurin osa työntekijöistä oli itävaltalaisia ja eläinlääkärit kyläläisten käytettävissä ja apuna. Hevosten lantaa tuli niin paljon, että sillä lannoitettiin paikallisten peltoja juhlallisissa seremonioissa, jossa kuljetettiin vankkurikulkueessa.

Mika Kuljun Käsivarren sota -kirja valaisee Rovaniemen kauppalan tuhoja ja Muonion hävitystä, jossa sotilaina oli nuoria poikia, lapsia vielä. Siitä kirjan jatkonimi, Lasten ristiretki, sai nimensä. Kirjassa on mukana talvisia sotakuvia Lapin maisemista Kemistä, Torniosta, Pellosta, Kolarista, Kittilästä, Kolarista, Pellosta ja Kilpisjärveltä.

Kulju, Mika. 2017. Käsivarren sota. Lasten ristiretki 1944-1945. Gummerus. 

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä