Nyt niitä on – villivihanneksia ja -yrttejä

Vuohenputki on villivihannes, jonka lehtiä voi käyttää salaateissa. Kuva: Saija Niemi.

Alkukesä on mitä parhainta luonnonkasvien keruuaikaa, mutta näin keskikesänkin Lapissa kerättävää vielä löytyy.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, on yrttejä, villiyrttejä, villivihanneksia, hortaa ja montaa muuta. Ruoanlaitossa käytettävät luonnonkasvit tunnetaan usein villivihanneksina tai hortana, kun taas yrtti on nimitys sellaisille kasveille, joita käytetään mausteena tai esimerkiksi erilaisissa kosmeettisissa valmisteissa.

Herkut talteen ennen kukintaa

Kesän puolivälissä hyviä syötäviä kasveja kerättäväksi ovat esimerkiksi nokkonen, siankärsämön lehdet, koivun lehdet, kuusenkerkät, poimulehden versot, pihlajan ja voikukan lehdet sekä myös kukat ennen kukintaa sekä monet muut.

Jokainen kerättävä kasvi on kuitenkin ennen keruuta osattava tunnistaa varmuudella. Tunnistamista ja keruuta voi opetella vaikka Sodankylässä, jossa poimijoita koulutetaan useammalla kurssilla.

Täsmätietoa Lapin luonnontuotteista

Lapin ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen Täsmätietoa Lapin luonnontuotteista maakunnalle-hanke välittää tietoa luonnontuotteista. Yhtenä yhteistyökumppanina on Lapin Martat, jonka sivuilla olevaa alkukesän salaattia on helppo kokeilla ja samalla maistella terveellisiä villivihanneksia.

Kesäisen salaatin raaka-aineiksi voi kerätä litran verran voikukan, suolaheinän, koivun, maitohorsman ja käenkaalin lehtiä. Käenkaali on harvinaisempi kasvi Lapissa ja sen voi jättää salaatista hyvin poiskin. Lisäksi tarvitset 1-2 nippua retiisejä, palan tuoretta ja herneenversoja. Huuhtele ja suikaloi lehdet, viipaloi retiisit ja kurkku ja levitä ne salaattivadille. Hyvän kastikkeen saat, kun sekoitat sen ½ dl rypsiöljyä, 2-3 rkl omenaviinietikkaa, ripaus suolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Kaada kastike salaatin päälle ja koristele herneenversoilla.

Teksti: Seija Niemi