Luonto tärkein inspiraation lähde

Kesälomalaisten mielenmaisemista löytyy usein tärkeitä esineitä, joista saa mallia omaan sisustukseen. Tässä mielenmaisemaa Kittilän vanhasta Särestöstä. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto.

Suomalainen sisustaja arvostaa luontoa, josta saa inspiraatiota kodin sisustamiseen. Myös kierrätys inspiroi erityisesti naissisustajia.

Luonto (38 %) nousi selkeästi ykköseksi, kun suomalaisilta kysyttiin, mitkä asiat inspiroivat heitä kodin sisustamisessa. Neljännestä suomalaisista (25 %) inspiroi kierrätys ja myös juhlapyhinä (21 %) suomalaiset intoutuvat sisustamaan. Luonnon merkitys sisustamisen inspiraation lähteenä korostui naisten, 25-34-vuotiaiden ja Länsi-Suomessa asuvien joukossa. Nuorin ikäluokka (18-24 v.) saa inspiraatioita sisustamiseen korostuneesti trendeistä ja ulkomaan matkoilta.

Valoisat yöt kankaalle

– Luonto on myös monelle suunnittelijalle inspiraation lähde. Valoisat kesäyöt, kuukausien kaamos, metsät, kalliot, meri ja järvet, tuulessa huojuvat pellot ja kukkakedot. Niistä löytyy sielunmaisemia monelle ihmiselle ja moneen tunnelmaan. Oli se sitten muoto tai materiaali, suomalainen muotoilu ammentaa Suomen luonnosta. Tietynlainen selkeys, aitous ja alkuperäisyys on suomalaiselle muotoilulle ominaista, sanoo Design from Finland -merkin Brand Manager Johanna Lahti Suomalaisen Työn Liitosta.

Lapin kesä on kauneimmillaan ja luonto värikkäimmillään juuri nyt. Pienen palan siitä voi tuoda myös kodin sisustukseen, vaikkapa kukkien, kauniiden kivien tai koivupöllin muodossa. Luonto sisustuksessa on suomalaisuutta syvimmillään.

Inspiraatiota kotiin:

Luonto 38 %

Kierrätys 25 %

Juhlapyhät 21 %

Trendit 19 %

Ulkomaan matkat 19 %

Kansanperinteet 14 %

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton Taloustutkimukselta tilaamaan tutkimukseen. Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina viime kesänä ja siihen vastasi 1004 iältään 15–79-vuotiasta henkilöä.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto