Tarua ja totta Lapin maalta

Vuonna 1731 alun perin ranskaksi ilmestynyt kirja Retki Lappiin kertoo komeadian kirjoittajan matkanteosta Lappiin. Väyläkirjojen painattama teos on täynnä satua ja sattumuksia, joten alkutekstit kannattaa lukea tarkkaan. Näin tajuaa, että osin on kyse huijauksesta, toisen kirjoittajan tekstin uudelleen käytöstä ja lyhytaikaisen Lapin piipahduksen varrella tehdyistä havainnoista.

Jean-Francois Regnard ehti aikanaan kirjoittaa 23 näytelmää. Retki Lappiin on satunnaisen maailman kiertäjän pohjoisen matkan kuvaelma ja koottu hänen päiväkirjamerkinnöistään. Ruotsin maalta Tornioon matkaa tehnyt seikkailija esittelee lappalaisten tapoja, uskontoa ja vaatetusta nykyajan termein erittäin kevyin pensselin vedoin. Tekstissä yhdistyvät kirjoittajan välittämä fakta ja matkan varren huomioista koottu fiktio, huvittavien kohtausten siivittämä ja lappalaista elämänmenoa stereotypisoiva ote.

Tornionjokivartta pitkin edennyt matkanteko elokuisessa Lapissa nostatti aikoinaan Keski-Euroopassa kiinnostuksen Lappiin ja saattoipa kirja olla nykyisen Lapin matkailun innoittajana toimiva teos.

Sauna on Regnardin mukaan puinen rakennus, jonka keskellä on iso kiviröykkiö, jossa olevaan aukkoon sytytetään tuli. Saunomisen aikana hakataan alastomana lauteilla istuen puun oksalla vierustoveria, jotta ihohuokoset avautuisivat ja tyhjentyisivät pohjiaan myöten.

Kirjailija on havaintojen mukaan perso hyvälle ruoalle ja juomalle, vapaa kulkija, jonka elämässä ”kaikki mitä silmä kiittää, elämäksi mulle riittää.” Tämä elämäntyyli koitui lopulta hänen kohtalokseen, mies kuoli ylensyönnin aiheuttamaan ummetukseen.

Regnard, Jean- Francois. 2012. Retki Lappiin. Väyläkirjat.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto