Metsä- ja matkailualalta työtä nuorille

Metsäkeskus on mukana järjestämässä Metsä- ja matkailupalvelujen tuottaja –opintoja Lapissa. Koulutuksesta valmistuu monitaitureita, jotka osaavat raivata taimikoita kesällä ja palvella matkailijoita talvisesongin aikana. Tavoitteena on, että opinnoista valmistuvilla olisi töitä läpi vuoden.

Kesällä metsätyötä, talvella matkailualaa

Pellolainen Juhani Aska on yksi viidestä opiskelijasta, jotka suorittavat uuden metsä- ja matkailualan yhdistelmäkoulutuksen Rovaniemellä.

– Olen käynyt aiemmin metsurikoulun ja konepuolen. Hain tähän uuteen koulutukseen, koska talvella ei oikein ollut metsurille töitä. Syvän lumen aika on sillä tavalla hankala. Uskon, että jatkossa pääsen talvikaudeksi matkailualan hommiin. Pariin paikkaan on jo kysyttykin, hän kertoo.

Aska suorittaa yhdistelmäkoulutuksesta vain matkailualan osion, koska hänellä on jo metsäalan pohjakoulutus. Tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä kesäisin metsätöitä, kuten tähänkin saakka. Talvella pellolainen voisi kyydittää matkailijoita moottorikelkalla tai pororeellä.

– Enolla on porotila, jossa käy myös matkailijoita. Olin siellä viime talvena auttamassa ja taluttamassa poroja. Matkailutöissä saa tekemästään välittömän palautteen. Jos on vilua tai nyrpistyneitä naamoja, sen näkee kyllä. Ne taas ovat hienoja hetkiä, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Aska kertoo, että koulutuksessa on käyty hyvin perusteellisesti läpi matkailun teoriaa. Syksyllä on edessä liiketalouden opintoja ja kolmen viikon työharjoittelu matkailualan yrityksessä.

– Kielitaito ja englannin puhuminen minua hiukan askarruttaa. Uskon silti, että työ se sitten opettaa, hän sanoo.

Tavoitteena ympärivuotista työtä

Lapissa metsä- ja matkailualan työt ovat usein kausittaisia ja määräaikaisia. Matkailualalla töitä on usein talvikaudella, kun pohjoisessa on paras matkailusesonki. Metsätöihin, kuten taimien istutukseen ja taimikonhoitoon, tarvittaisiin työvoimaa kesäkuukausina. Uudessa yhdistelmäkoulutuksessa opiskelijat saavat perustaidot, joilla he voivat työllistyä molemmille aloille. Parhaassa tapauksessa töitä riittää ympäri vuoden.

Metsäalan opinnoissa käydään läpi metsänhoitoa ja mittausta, kasvupaikkoja, kasvi- ja puulajeja, metsänkäsittelytapoja ja luonnonhoitoa. Matkailuopinnoissa opiskelijat perehtyvät markkinointiin ja tuotekehitykseen sekä harjoittelevat asiakaspalvelua englanniksi. Yhdeksän kuukauden opinnot antavat valmiudet esimerkiksi matkailu- ja metsäalan perustutkintojen suorittamiseen näyttötutkintona.

– Työllistymismahdollisuudet ovat hyvät, jos vain motivaatio on kohdillaan. Koulutus antaa hyvän pohjan alan töihin, mutta toki taidot ja tekniikka kaipaavat sitten vielä hiomista, sanoo metsäalan opettaja Vesa Perunka Lapin ammattiopistosta.

Koulutushankkeen projektipäällikkö Anne-Mari Väisänen Lapin ammattikorkeakoulusta kertoo, että kausityöaloja yhdistävää koulutusta on tarkoitus jatkaa.

– Tarvetta tällaiselle lyhytkoulutukselle tuntuu selvästi olevan. Harkinnassa on muitakin vaihtoehtoja, kuten voisiko jatkossa yhdistää esimerkiksi hyvinvointialan ja luonnontuotealan opintoja.

Taimikonhoitotyötä riittää Lapissa

Lapin metsissä riittää töitä tulevina vuosina. Alueellisen metsäohjelman mukaan taimikoita pitäisi hoitaa seuraavan viiden vuoden aikana lähes kolminkertainen määrä edellisvuosiin verrattuna. Taimikonhoitotöitä pohjoisessa on tällä hetkellä rästissä arviolta noin 150 000 hehtaaria.

– Metsäala tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet työllistyä myös maaseudulla. Kannustaisin metsähenkisiä nuoria tutustumaan alan monipuoliseen koulutustarjontaan. Tulevat biotaloushankkeet luonnollisestikin lupaavat hyvää ja tuovat lisää työpaikkoja metsäalalle, sanoo yritysten asiakasneuvoja Helena Pahkala Suomen metsäkeskuksesta.

Kielitaitoa tarvitaan tunturissa

Myös matkailualalla kausityövoiman tarve on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Talven sesonkihuippujen aikana Lapin matkailukeskuksiin tarvitaan runsaasti kieli- ja ammattitaitoisia työntekijöitä esimerkiksi hiihdonopettajiksi, eräoppaiksi ja asiakaspalvelutehtäviin.

Metsä- ja matkailualan lyhytkoulutuksen järjestävät Lapin ammattikorkeakoulu, ammattiopisto ja matkailuopisto sekä Suomen metsäkeskus. Kausityöntekijästä moniosaajaksi –hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan unionin sosiaalirahastosta.

Pääset lukemaan Lappilaisen täältä
Lukeminen ei maksa mitään, eikä tarvitse kirjautua mihinkään.
Kännykällä lukijoita suosittelen lataamaan ISSUU apin, jonka kautta lukeminen sujuu näppärästi.