Tiestön kunto ensiarvoisen tärkeä matkailuliikenteelle

Kotimaassa matkailun lisäksi suomalaisten karavaanareiden suosikkikohteita ovat jäämeren rannat Norjan puolella. Kuva: Jukka Sarajärvi

Tiestön kunto, teiden perusparantaminen ja alemmasta tieverkosta huolehtiminen ovat matkailuautoilijan näkökulmasta tärkeimmät edellytykset kotimaan matkailun kasvulle ja leirintämatkailun edellytysten turvaamiselle, sanoo SF-Caravanin puheenjohtaja Juha Hämäläinen.

Hämäläinen luennoi automatkailijan toiveista Tiet ja matkailu-seminaarissa Rovaniemellä.

Hämäläinen pitää hyvänä, että tiestöön kiinnitetään huomiota ja myös valtiovalta on tunnustanut laajamittaisesti teiden korjausvelan olemassaolon. Valtakunnallisen matkailuajoneuvon käyttäjien liiton nokkamiestä ärsyttää suunnattomasti se, että automatkailijoilta kerätyt verot ja maksut menevät muualle kuin tienpitoon.

– Poliitikkojen on helppo antaa vaaleista toiseen katteettomia lupauksia. Jos autoilijoilta kerätyt miljoonat olisi suunnattu teitten ja siltojen oikea-aikaiseen kunnossapitoon, meillä ei olisi nykyisen laajuista korjausvelkaa, jyrisee Hämäläinen.

Karavaanarit tien päällä

Pohjoinen kutsuu pikkuhiljaa karavaanareita tien päälle Lapin lumosta nauttimaan. Kuva: Pirjo Rättyä/Caravan-lehti

SF-Caravan korostaa kotimaan matkailun taloudellista ja elämyksellistä merkitystä. Viimeksi toteutetun rahankäyttötutkimuksen mukaan kotimaisella leirintäalueella lomaileva ja majoittuva seurue käyttää rahaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin 225 euroa. Valtaosa leirintämatkailijoiden rahankäytöstä kohdistuu leirintäalueiden ulkopuolelle, elintarvikekauppoihin, matkakohteisiin, kuten huvipuistoihin ja tapahtumiin.

– Pidämme tärkeänä, että myös alemmasta tieverkosta pidetään tulevaisuudessa huolta. Monien sivuteiden varrella on automatkailijoiden suosimia luontokohteita, pieniä matkailuyrityksiä, idyllisiä kyliä, leirintäalueita ja lomakohteita, tietää Hämäläinen.

SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Juha Hämäläinen. 

– Mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja tapahtumia on kaikkialla, ja nykyajan monella tyylillä matkaileva karavaanari kaipaa aktiviteettien lisäksi hyviä opasteita ja monipuolisia leirintämahdollisuuksia. Matkaparkkien ja muiden luvallisten yöpymispaikkojen saaminen esimerkiksi kuntien keskustoihin ja matkailukohteiden yhteyteen olisi toivelistallamme.

SF-Caravan ry:n 78 jäsenyhdistyksestä Lapissa toimivat SF-Caravan Peräpohjola ry, SF-Caravan Etelä-Lappi ry, SF-Caravan Ounas-Lappi ry, SF-Caravan Länsi-Pohja ry ja SF-Caravan Napapiiri ry. Lisätietoa: www.karavaanarit.fi

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä