Se pikkuperhonen tuossa kaulalla

Raili Kuusela

– Sellainen mielikuva on, että isäni halusi Raili-nimen ja nimi taisi liittyä johonkin julkisuuden henkilöön silloin, muistelee Kuuselan Raili oman kastenimensä saantia.

Kuulemma tuohon aikaan samassa ikäluokassa oli paljon muitakin Raileja, ja sittemmin työelämässä Rovaniemen kaupungin kansliassa kolme saman nimen kantajaa.

– Ja nyt Lapin Kilpirauhasyhdistyksen hallituksessakin meitä on kaksi, innostuu nainen.

Kun työelämä jäi taakse, tuli Railille kilpirauhasyhdistyksessä toimiminen sydämen asiaksi. Alkuun Lapin yhdistystä perustamassa ja puheenjohtajana nyt.

Tehty työ on palkittu, näin onnellisen oloinen Raili kokee. Raili on viime viikon ollut sisustamassa uutta yhdistyksen toimistoa Järjestötalolla. Yhdistys sai kolmivuotisen rahoituksen hankkeeseen, jonka tarkoitus on lisätä vertaistukea Lapissa kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaan sairastuneille. Kerro ja kuuntele on hanke, jossa myös terveydenhuollon henkilökunta tulee saamaan lisää tietoa sairauden luonteesta.

– Meitä on Lapissa 10 000 kilpirauhaspotilasta eikä sairaudesta tiedetä vielä tarpeeksi. Uskon, että lähivuosien aikana tietoisuus lisääntyy huomattavasti, kun palkkasimme juuri työntekijän asiaa edistämään, kertoo Raili selvästi innostuneena ja tyytyväisenä.

Nimipäiväänsä kilpirauhasen, tuon pientä perhosta muistuttavan elimen, yhdistyksen logoon suunnitellut Raili vietti aikoinaan työelämässä tarjoamalla tutuille ja työkavereille kahvit terassilla.

– Nyt olen niin paljon yhdistyselämässä mukana, että taitaa kahvittelut jäädä.

Raili muistelee kuulleensa, että nimi juontuu Raakelista.  Totta se onkin. Raili on suomalainen naisen etunimi, ja heitä on liki 23 000. Arveltu on, että nimi juontuu hepreankielestä, nimestä Raakel.

Raakel voisi myös sopia pikkuperhosnaiselle, kuvastaa hyvin tätä lennossa liitelevää hyväntuulen kesän tuojaa. Nimipäivää Raili viettää 13.6., ihan vain vinkiksi, jos sattuisi olemaan hyvät terassikelit ja nainen kotosalla.

Teskti ja kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä