Nuorille kesätyötä Keminmaassa

Ohjaajat ja lapset Keminmaan Ilmolassa ovat hyvillä mielin, kun kesään tuli ohjelmaa, työtä ja tekemistä.

Keminmaan Ilmolassa järjestettiin kesäkuussa kesäkerhotoimintaa 6-12-vuotiaille lapsille. Ilmolan koululla kerhoiltiin kolmen viikon ajan arkisin kello 10-13. Kesäkerho työllisti kolme nuorta, tarjosi lapsille tekemistä ja toi vanhemmille helpotusta alkukesän arkeen.

Vilma Poutiainen, Susanna Marjeta ja Noora Miettunen toimivat kerhossa ohjaajina.

– Kelit ovat suosineet, olemme joutuneet olemaan vain yhden päivän sisällä, ohjaajat kertovat.

– Lapset leikkivät ulkona itsekseen ja välillä ohjatusti. Olemme myös pelailleet lautapelejä ja laittaneet ruokaa ja leiponeet.

Taustalla aktiivinen kyläyhdistys

Maulan kylällä asuvan Heini Alaniskan lapset, 8-vuotias Konsta ja 10-vuotias Kiira, kiiruhtivat aamulla iloisina kerhoon.

– Kerho helpottaa arkea, kun vanhemmilla ei ole vielä lomat alkaneet, Maulan kylällä perheineen asuva Heini toteaa.

Alaniska on myös yksi Hirmulan, Ilmolan ja Maulan kylien yhteisen kyläyhdistyksen aktiiveista. Yhdessä Minna Aulan, Päivi Joutsenvaaran ja muiden kanssa on saatu aikaan paljon, mm. syksyllä 2016 valmistunut Ilmolan koulun leikkikenttä.

– Meillä on ollut yhdistyksessä eräänlainen sukupolvenvaihdos. Kylätoimikunta olisi kuihtunut, jos ei nuorempi väki olisi innostunut mukaan, Alaniska kertoo.

Hankkeen avulla alkuun

Keminmaan kunnan Kylien toimintaa, Tohinaa ja Elinvoimaa –esiselvityshankkeessa tehtiin kyläsuunnitelmia ja mietittiin toteuttamiskelpoisia kehittämistoimia.

– Hilma-kylillä tuli esiin tarve kerhotoiminnalle. Laitoimme asioita alulle niin, että yhdistyksen on helppo toteuttaa kerho. Laadimme tarvittavia materiaaleja aina työsopimuspohjista alkaen ja perehdyimme säätiöhakemusten tekemiseen, kertoo hanketyöntekijä Emilia Vuori.

Rahoitus saatiinkin Eija ja Veikko Lesosen säätiöltä ja Hilma-kylät ry on huolehtinut kerhon hallinnoinnista.

Leikkikenttä Liedakkalaan

Peräpohjolan Leaderin rahoittaman hankkeen aikana lähti liikkeelle myös Liedakkalan leikkikenttähanke. Lisäksi saatiin aikaiseksi viidelle kylälle joukko muitakin ideoita ja hankeaihioita, joita nyt työstetään eri tavoin eteenpäin. Vaikutukset tulevat näkymään vielä pitkälläkin aikavälillä.

– Kylillä on hyviä ideoita ja toiveita, mutta vaatii hieman työtä, että ne saadaan toteutukseen, miettii Vuori.

Teksti ja kuva: Tuuli Kontio