Rapuja ja äyriäisiä loppukesän herkkupöytiin

Rapukautta juhlistetaan myös Lapissa. Sopiva ajankohta löytyy elokuun pimenevistä illoista ja herkutteleun voi yhdistää vaikka Venetsialaisten viettoon. Kuva: Pro Kala ry.

Rapuaika käynnistyi viikko sitten ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka. Kotimaisten rapujen ja perinteisten kalaherkkujen lisäksi myös äyriäiset, erilaiset ravut, katkaravut ja hummerit sopivat mainiosti kesäisiin kalapöytiin. Äyriäisillä saa arkiruokaankin tuotua helposti ripauksen luksusta. Ne ovat myös terveellisiä, vähäkalorisia ja nopeita valmistaa.

Kaloja ja äyriäisiä voi kuvailla terveysintoilijan pikaruoaksi hyvästä syystä. Ne valmistuvat pannussa tai grillissä nopeasti, jolloin pienessä ajassa loihtii herkullisen aterian isommallekin seurueelle.

Kalaa pari kertaa viikossa

Sen lisäksi, että kala- ja äyriäisruoat ovat hyviä proteiinin lähteitä, niissä on myös hyvä rasvahappokoostumus. Osan suositelluista kahdesta viikoittaisesta kala-annoksesta voi mainiosti korvata äyriäisillä, jotka ovat kevyttä ja vähärasvaista syötävää myös painoaan tarkkaileville. Katkaravut ja jättikatkaravut sopivat hyvin alkupaloihin, salaatteihin, wokkeihin ja pastaan.

Äyriäisten saatavuus ei ole ongelma, sillä erilaisia merenherkkuja saa hyvin varustetuista elintarvikeliikkeistä ja marketeista ympäri vuoden pakasteena.

Hienostuneempaa grilliruokaa

Äyriäiset ovat erinomainen herkku etenkin kesägrillaajalle, sillä ne tuovat ripauksen luksusta grillaukseen. Erilaisia kaloja ja mereneläviä voi pujottaa esimerkiksi vartaisiin kasvisten kera. Jättikatkaravunpyrstöt ovat oikein kypsennettynä rakenteeltaan lihaisia ja maukkaita. Suurempia äyriäisiä kuten raakoja, kokonaisia scampeja voi grillata yksittäinkin.

Valmistamisen kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä niin kalat kuin äyriäisetkin kypsyvät hyvin nopeasti ja ylikypsinä niiden koostumus muuttuu sitkeäksi ja kumimaiseksi. Ostaessasi esimerkiksi jättikatkarapuja tai muita äyriäisiä, katso tarkasti, onko tuote raaka vai kypsennetty, ja huomioi tämä ruoanvalmistusajassa. Kumpaakin on pakasteena saatavilla.

Rapujuhlat kruunaavat loppukesän

Rapujuhlat ovat monille suomalaisille jokakesäinen perinne ja loppukesän odotetuimpia juhlia. Rapujen käytöllä on ikivanhat perinteet – jo Mesopotamiassa järjestettiin loistavia rapujuhlia. Suomessakin on ravustettu jo 1700-luvulta lähtien.

Suomen vesistöihin ovat levinneet joki- ja täpläravut. Näistä jokirapu on erityisesti herkkusuiden suosikki, täplärapu puolestaan jokirapua huomattavasti yleisempi. Rapuja myös viljellään, mikä nykyään takaa niiden saatavuuden periaatteessa ympäri vuoden. Iloiset rapujuhlat kokoavat ystäviä yhteen heinä-elokuun rapujuhliin. Järjestä itsekin vaikka naapureitten kesken rapuisat juhlat Venetsialaisten yhteyteen.

Mukavasti onnistuneita rapujuhlia suunnittelemaan:

  1. Onnistuneisiin rapujuhliin kuuluu olennaisena osana iloiset laulut, joiden sanat kannattaa tulostaa osallistujille etukäteen.
  2. Rapujuhlien tunnelmaan hämärtyvässä illassa tuo lisämakua itse poimitut kedon kukat ja kauniit kynttilät. Rapujuhlia illalla ulkona viettäessä on hyvä muistaa myös hyttyskarkotteet.
  3. Jäähtyneet ravut kannattaa nostella liemestä tarjoiluvadille keoksi hieman ennen tarjoilua niin, että rapujen sakset osoittavat kohti vadin laitoja. Rapujen alle ei kannata laittaa jääpaloja, ettei suola ja maku häviä. Keon voi koristella muutamalla tillikukinnolla.
  4. Perinteisesti rapujuhlien emäntä tai isäntä valitsee pöytänaapurilleen ensimmäisen ravun. Tämän jälkeen kerrotaan, montako rapua on ruokailijaa kohden.
  5. Rapujuhlissa maljoja nostetaan emännälle ja isännälle, ystävyydelle tai hienolle illalle. Ensimmäinen malja kohotetaan aina isännälle. Maljat nostetaan laulun kera joka seitsemännen ravun jälkeen. Joskus juodaan puolikas ryyppy joka kolmannen ravun jälkeen.

KEITETYT RAVUT (4-6 syöjälle)

40 rapua
5-6 l vettä
1,5 dl karkeaa suolaa
3-4 sokeripalaa
1 puntti kruunutilliä

Tarkista että kaikki ravut ovat eläviä. Huuhtele ravut kylmässä vedessä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola ja sokeri sekä puolet tillistä. Poista tillit. Nosta ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Anna veden kiehua voimakkaasti rapujen lisäämisen aikana. Keitä noin 10 kpl kerrallaan.

Kun vesi alkaa kiehua uudelleen, laske keittoaika siitä lähtien. Rapuja keitetään noin 10 minuuttia. Nosta ravut isolle vadille jäähtymään.  Keitä näin kaikki ravut. Laita kattilaan loput tillit. Jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä kylmässä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi.

Jäähtyneessä keitinliemessä voi sulattaa myös pakasteravut, jolloin ne saavat tuoreemman maun. Nosta ravut liemestä vadille kauniiseen kekoon. Koristele kruunutillillä ja mustaherukanlehdillä. Laita tarjolle tillisilppua, paahtoleipää ja voita tai levitettä. Ravut voi keittää myös oluella maustetussa liemessä:

Olutliemi rapujen keittoon

5 l vettä
0,5 l tummaa olutta
5 kpl sokeripalaa
200 g karkeaa merisuolaa
1 kpl iso nippu kruunutilliä

Vinkit antoi toiminnanjohtaja Katriina Partanen, Pro Kala.

Lappilainen