Luontokeskuksen kautta luontoon

Jos et tiedä, mitä kaikkea luontokeskuksissa voi tehdä, kysy neuvoa. Retkeilyneuvojen lisäksi tarjolla on myös uusia palveluita, joita et ehkä ole vielä kokeillut. Nyt voi innostua vaikka frisbeegolfista tai kipuamaan tunturiin maisemahissillä. Kuva: Harri Nurminen

Luontoretken tai vaelluksen voi aloittaa jostain Lapin kahdeksasta luontokeskuksesta.  Niistä saa ajantasaisimmat retkivinkit lyhyille ja pidemmille retkille sekä lähialueen muuta matkailuneuvontaa. Uusia palveluita ovat mm. frisbeegolfradat.

Luontokeskuksissa on nähtävillä pohjoisen luonnosta ja kulttuurista kertovia pysyviä ja vaihtuvia näyttelyjä. Useimmiten ne ovat vielä ilmaisia. Useissa luontokeskuksissa tai niiden pihapiirissä on evästelyyn ja levähtämiseen sopivia tiloja, kahvila- tai ravintolapalveluja. Matkailijoita palvelevat luonto- ja historiakirjojen käsikirjasto, lukunurkka ja joskus myös lehtileikekokoelma lähikansallispuistosta. Keskukset ovat erinomaisia paikkoja viettää vaikkapa sadepäivää.

Tapahtumia ympäri vuoden

Luontokeskuksissa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. On konsertteja, luontoiltoja, elokuvanäytöksiä ja markkinatapahtumia.

Luontokeskukset sijaitsevat keskeisten retkeilykohteiden tuntumassa ja hyvien liikenneyhteyksien päässä. Pyhä-Luoston Naavan, Yllästunturin Kellokkaan, Ylä-Lapin Siidan, Savukosken opastuskeskus Korvatunturin sekä Pallastunturin, Tunturi-Lapin, Tankavaaran ja Kilpisjärven luontokeskusten tiedot löytyvät luontoon.fi-verkkopalvelusta.

Uutta aktiivista tekemistä

Odotukset luontokeskusten toiminnalta ovat ajan myötä muuttumassa. Perinteisten näyttelyiden, neuvonnan, dokumenttien, karttojen ja kirjojen lisäksi keskusten ympäristö on toiminnallinen koko perheen ohjelmapaikka.

Frisbeegolfia Pyhällä ja Luostolla

Pyhätunturin maisemissa pääsee pelaamaan 18-väyläisellä frisbeegolfradalla. Perherinteiden tuntumassa sijaitseva pelirata on monipuolinen ja suunniteltu kaiken tasoisille harrastajille. Rata on maksuton rata, ja eripituisia väyliä löytyy useita. Omat kiekot voi tuoda pelihetkeen mukana tai vuokrata ne Hotelli Pyhätunturin vastaanotosta tai Pyhähippu Oy:stä. Tänä kesänä väylät 12 ja 13 ovat poissa käytöstä rinnealueella tehtävien maatöiden vuoksi.

Luosto DiscGolfPark on viime kesänä valmistunut 18-väyläinen AA1-luokan rata. Pelirata tarjoaa vaihtelevia haasteita kokeneillekin harrastajille, ja haastetta saa koko kierroksen ajan, kun pääsee kiipeämään tunturissa ylös ja alas. Jos ei halua kiertää koko 2-3 tunnin kierrosta, tarjolla on myös tunnin mittainen Luoston lenkki, joka soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille. Kiekkosetin saa panttia vastaan Lapland Hotel Luostotunturista, Santa’s Hotel Aurorasta tai Pyhä-Luosto Matkailu Oy:stä.

Maisemahissillä Kultakeron huipulle

Pyhän maisemahissinä toimii PyhäExpress, joka on 6 hengen tuolihissi. Maisemahissillä pääsee nousemaan helposti koko perheen kanssa tunturin huipulle ja piipahtamaan vaikka ravintola Tsokassa suussa sulaville vohveleille. Reitin takaisin voi vaihtoehtoisesti matkata hissillä tai jalan huoltotietä pitkin.

Hissi on avoinna 12.8. asti tiistaista lauantaihin kello 11-18 ja 8.-30.9. kello 11-17. Sääolosuhteiden, kuten ukkosen vuoksi hissi voi olla suljettuna.

Riitta Kemppainen-Koivisto