Pyhä-Luoston polkuja ja palveluita

Raimo Sarti kuuraa Kuukkelin vuokratuvan saunaa.

Lapin kesä on tunnettu kiihkeydestään ja sama pätee kansallispuiston kesätöihin. Tehtävää riittää, mutta työvoimaa ja aikaa on rajallisesti, joten on erityisen hienoa, että apuna on talkoolaisia. Lisäkädet ovat myös tarpeen, kun pitkäksi venynyt talvi on hidastanut maastotöitä.

Kesän ensimmäiset talkoolaiset siivosivat kansallispuiston tupia. Kesäkuun puolessa välissä suuremman talkooporukan kanssa rakennettiin halkoliiteri, parannettiin Isokurun rajoitusalueen merkintää, sekä tehtiin muita siivous- ja huoltotöitä. Talkoot järjestettiin yhdessä Pidä Lappi siistinä ry:n kanssa.

Pitkoksia pohjoisosaan

Heinäkuussa kansallispuistossa häärii kaksi opiskelijaa Ammattiopisto Lappian Muonion Erä- ja luonto-opaskoulutuksesta. He tutustuvat kansallispuiston luontoon ja sääntöihin sekä osallistuvat maastotöihin, tapahtumiin ja opastuksiin. Pitkoksia rakennetaan kansallispuiston pohjoisosaan, Käyräsvaara-Yli-Luosto -välin märimpiin kohtiin ja Luoston vaellusluontopolun pitkoksia uusitaan. Töissä on kansallispuiston väen lisäksi Suomen Rangereiden talkoolaisia.

Talkoiden lomassa hoidetaan normaaleja maastotöitä, kuten korjausta ja talven jälkien siivousta. Korjattavaa on usein puurakenteissa, kuten Isokurun ja Ukko-Luoston portaissa. Hihat siis heiluvat koko kesän, kun kansallispuiston väki ja innokkaat vapaaehtoiset huolehtivat, että alue tunnetaan jatkossakin hyväkuntoisista reiteistään. Jos mielii mukaan vapaaehtoiseksi voi liittyä vapaaehtoisrekisteriin https://tinyurl.com/y8no8ezw

Teksti ja kuva: Anna Pakkanen