Nyt voi nukahtaa lillukanvarsiin

Lapin luonnossa liikkuvat kaipaavat jotain matkamuistoa kotiin vietäväksi. Mukavista luontokokemuksista muistuttaa kotikeittiössä käytössä oleva astiapyyhe tai unipieluksena toimiva tyynyliina. Kuva: Anna Pakkanen/Metsähallitus

Pyhä-Luoston kansallispuisto ja luontokeskus Naava on ottanut valikoimiinsa uusia, uniikkeja kansallispuistotuotteita. Tyynyliinoissa ja keittiöpyyhkeissä kukkivat kansallispuiston herkät kasvit ja tuotteita saa vain Naavasta.

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Juha Paso maalasi aikoinaan vesiväreillä Pyhä-Luoston luontokeskus Naavan kirjanurkkauksen tapetiksi kauniita pohjoisen kasveja. Luontokeskuksen kävijät ihastuivat herkkiin maalauksiin, ja niistä teetettiinkin pyynnöstä postikortteja myytäväksi. Postikortti on hyvin tyypillinen muisto läheisille, mutta nyt on tarjolla paljon muutakin.

Muistoksi matkalta

Luontokeskukselta on toivottu enemmän kansallispuistoon liittyviä myyntituotteita muistoksi kansallispuistokäynnistä. Kysyntään on vastattu teettämällä kasvimaalauksista kauniita keittiöpyyhkeitä ja tyynyliinoja, joita myydään yksinoikeudella vain luontokeskus Naavassa.

Tyynyliinoissa ja pyyhkeissä on kuvattu yhteensä 10 kasvilajia. Mukana on muun muassa lillukka, villapääluikka, mustakonnanmarja ja vilukko – kaikki kansallispuistossa kasvavia lajeja.

Erikoissuunnittelija Juha Paso on taiteellisesti lahjakas biologi, jonka käsialaa on iso osa Lapin kansallispuistojen ja muiden retkikohteiden luontopolkujen maasto-opasteista.

Tyynyliinojen materiaali on 50 % puuvillaa ja 50 % pellavaa.

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä